Sävehof svenska mästare – för tredje året i rad

Uppdaterad 2024-05-24 | Publicerad 2024-05-23

Sävehof vinner SM-guld för tredje året i rad.

Det efter att ha besegrat Önnered med 3–0 i matcher.

– Det hade jag inte kunnat drömma om, säger Nina Koppang till SVT.

Efter vissa svårigheter mot Skara HF i semifinalen blev finalserien en betydligt trevligare historia för de mesta mästarna inom svensk damhandboll. Hemma i Partille Arena kunde Sävehof säkra sitt 17:e SM-guld någonsin efter ett rejält ryck i den första halvleken. De svenska mästarna kunde till slut vinna med 30–22.

– Vi sa att vi skulle inte underskatta dem någonting, vi skulle bara köra i 60 minuter. Det gjorde vi. Vi slarvade lite, men det spelade ingen roll för vi vann, säger Nina Koppang.

Drog ifrån

Nej, det blev aldrig någon särskilt spännande match under torsdagen. Det tog hela sex minuter innan Önnered kunde överlista Johanna Bundsen i Sävehofmålet. Det blev inte heller lättare när slutspelets stora gigant forsatte att agera vägg gång på gång.

Annat var det för hemmalaget. När Nina Koppang gjorde sitt tredje mål i matchen i den 22:a matchminuten såg det också ut att vara rullgardin ner för Önnered. Koppang fastställde då 14–4.

Först i Sverige

Men Önnered växlade upp och några minuter in i den andra halvleken skilde det bara fem bollar. Gapet var dock för stort, Bundsen skulle fortsätta storspela och Sävehof behövde aldrig oroa sig. Med 18 sekunder kvar satte Thea Kylberg matchens sista mål och sedan fick laget återigen ta på sig de guldfärgade hjälmarna och fira med fansen.

– Vi ska fira en vecka nu, minst. Det är regeln, säger Nina Koppang.

Även om SM-guld inte är något nytt för klubben blev laget det första i Sverige att få lyfta Bengt Johanssons pokal. Pokalen delas ut från och med denna säsong och är gjord till minne av legendaren Bengt Johansson som gick bort 2022.