”Det förstör sporten”

Sverige rasar mot motståndarnas ”passfusk”: ”Spelare säljs för 50-100 000 euro”

Publicerad 2019-06-26

Nio lag i EM – var av två av Sveriges gruppmotståndare – har så kallade naturaliserade spelare i truppen. 

Flera av dem har köpts in för stora pengar utan att ha någon koppling till landet. 

– Det är ju fusk och jag har aldrig förstått det, säger Farhiya Abdi. 

På torsdag spelar Sverige EM-premiär mot Montenegro. Motståndarnas största hot är naturaliserade amerikanskan Glory Johnson. 

En naturaliserad spelare är någon som inte fötts i landet eller haft dubbla pass, men som sedan fått det. Internationella basketbollförbundet Fiba tillåter en sådan spelare per nation, vilket Sverige i grunden tycker är bra. 

– Det är vettigt att det finns en möjlighet att naturalisera. Med dagens samhälle med människor som flyttar och ett litet gränslösare samhälle behövs det. Människor som bott länge i Sverige och känner sig som en del av svensk basket ska också kunna spela i landslaget. Vi har gjort det många gånger, med Bill Magarity, Fred Drains, Ashley Key, säger landslagschefen Fredrik Joulamo. 

Glory Johnson.

Säljs för 50 000–100 000 euro

I EM finns dock flera spelare som inte har någon koppling till länderna de spelar för. Vissa har värvats eller till och med sålts till högstbjudande för stora pengar, och det ser Sverige som ett stort problem.

– "Citizens for sale" är inget jag tycker är positivt för sportens utveckling på något sätt. För mig känns det som att det förstör idrotten. Spelare säljs för 50-100 000 euro. Jag har många gånger blivit kontaktad av agenter som vill sälja spelare, säger Joulamo och fortsätter: 

– Det finns praktiska anledningar till att det aldrig skulle fungera i Sverige, vi kan inte ringa regeringen och säga att vi vill naturalisera Taylor Mingo, till exempel. Men vi skulle inte göra det även om vi kunde.

Frida Eldebrink,  Binta Drammeh och Fredrik Joulamo.

”Det är sjukt”

Basketen är inte ensam, även friidrotten, handbollen och fotbollen har använt sig av fenomenet. Under basket-EM har 10 av 16 lag en naturaliserad spelare i sin trupp. 

– Jag tycker att länderna själva borde ta ett större ansvar för sin egen produkt och sin inhemska idrott och använda det med måtta. Men det finns länder som naturaliserar 4-5 spelare och väljer ut den som passar bäst. Det är ett ännu större problem inom dambasket än herrbasketen, även om det är ett stort problem där också, säger Joulamo. 

För spelarna själva är det en stor fördel med ett europeiskt pass eftersom de europeiska ligorna bara får ta in ett visst antal amerikaner. I Sveriges grupp handlar det om Glory Johnson i Montenegro och Bria Hartley i Frankrike. Även Tjeckien hade en naturaliserad amerikanska i truppen, men Kia Vaughn kommer inte till spel på grund av skada. 

– Någonstans finns det en skiljelinje mellan att köpa en spelares känslor och en legitim neutralisering. Med fransyskan har jag hört att det finns någon koppling, men när det gäller tjeckiskan och montenegrinen är det rena rekryteringar. Det är sjukt, säger Joulamo. 

Farhiya Abdi.

”Det är fusk”

De svenska spelarna är heller inte speciellt förtjusta i fenomenet. 

– Jag har aldrig gillat det och kommer aldrig att göra det. Det är ju fusk tycker jag. Jag har aldrig förstått det, säger Farhiya Abdi

Men frågan är om det är en så stor fördel att ha neutraliserade spelare i laget. Av de åtta lag som inte tog sig till kvartsfinal i EM senast hade sju en naturaliserad spelare. Sex av de åtta som tog sig till kvartsfinal hade inte det. 

Hur det blir den här gången återstår att se. Klart är dock att flera länder fortfarande tycker att det är värt att testa.