Läsarna: Rör inte sporten

Publicerad 2015-02-10

...men skidhjältarna är öppna för vissa förändringar: ’Låter bra’

positiv Marcus Hellner brukar vara snabb upp för backen i Tour de Ski och han tycker att idén om renodlade klättringslopp låter bra.

Sportbladets läsare är ­konservativa: förändra inte sporten längdskidor!

Stjärnornas dom är mildare.­

– Jag måste säga att det ­låter bra, säger Marcus ­Hellner om ett av de kontroversiella förslagen.

På tre decennier har hela längdsporten förändrats. Skejt har uppfunnits, sprint införts, vallor förfinats och distanser flyttats om hejvilt.

Nu står längdskidorna på tröskeln till nya förvandlingar. De senaste dagarna har Sportbladet tagit hjälp av Sveriges två delegater i internationella skidförbundet, Fis, kommittéer för vilka frågor de diskuterar.

Möten i juni

Vi har återgivit fem förslag som tagits upp den senaste tiden och som troligen ska luftas igen på mötena i juni:

Ska hopp införas i sprint? Ska vi ha rena backlopp? Ska skidbyten tillåtas på tre- och femmilen? Måste den klassiska stilen räddas? Ska vi ge upp hoppet om individuell start på femmilen?

I artikelseriens avslutande del frågar vi de två parter som är viktigast.

Vad tycker stjärnorna?

Och vad tycker du?

När läsarna röstar i frågorna är den genomgående tendensen tydlig. Trots att sporten har en tradition av att omforma sig vinner det mest konservativa alternativet varenda omröstning.

Nej till sprintgupp och backlopp, nej till skid­byten och stakning, nej till masstarter.

De svenska landslagsåkarna är mer öppna. Tanken på att börja ett världscupslopp vid foten av en backe och ha målet uppe på toppen lockar Marcus Hellner.

”Finns en poäng”

– Ja, det skulle passa mig bra, men det finns också en poäng i att ha en sådan tävlingsform, säger han.

När det kommer till skid­byten under längre lopp säger kritikerna att det gjort sporten mer orättvis eftersom de rikaste förbunden då kan kräma ut mer effekt av sina större vallateam.

Calle Halfvarsson ser det ­inte så. Han vill behålla det ifrågasatta inslaget.

– Ja. Det är bra att man får byta skidor om man får ett dåligt par från början, säger han.

1. Ska sprinten piffas upp?

I höstas diskuterade Fis längdkommitté om det skulle införas hopp, gupp, brantare backar och skarpare kurvor för att sprint ska närma sig skicross. Tyskland är den starkaste aktören bakom förslagen.

2. Ska klättringslopp införas?

Det räcker inte med Tour de skis avslutning. Ett förslag som disktuerats är att världscupen och möjligen mästerskapen ska ha en tävlingsform som går rakt upp för en backe. Start vid foten, mål en halvmil upp.

3. Ska tre- och femmilen gå i masstart?

Åkarna vill hellre starta individuellt, som det var fram till 2003, men de kommersiella intressena väger tyngre. I masstart kör fältet i en klunga mot mål, vilket går fortare och är billigare att tv-producera. Därför ger nu svenskarna upp kampen om att få gå tillbaka till det klassiska formatet.

4. Ska klassiska stilen skyddas?

I januari blev Poltoranin den förste att vinna ett distanslopp i världscupen i klassisk stil utan fästvalla. Han stakade hela vägen, vilket går fortare på glidpartier men trögare i klättringar. Ska den utvecklingen få fortsätta, eller ska Fis lägga om sina banor så att de blir i princip omöjliga att ta sig runt utan fäste?

5. Ska det finnas skidbyten i längre lopp?

På damernas tremil och herrarnas femmil får åkarna byta skidor ett par gånger per lopp. Enligt Sverige har det bidragit till att rika länder drygar ut avstånden till de fattiga. Förespråkarna tycker tvärtom att bytena bidrar till spänning och taktiska dilemman.