Kennedy-beroendet är oroväckande för Bajen

Laul: Att de behöver ha tillbaka honom som 90-minutersspelare är svårt att snacka bort

Ösregn och fyra raka förluster, tabelljumbon på besök och maraton i stan.

Det fanns rätt många skäl att stanna hemma från allsvensk fotboll i Stockholm denna lördageftermiddag.

Ändå kom nästan 22 000 åskådare till Tele 2 Arena för att se Hammarby bryta en negativ trend.

Tyvärr, för Bajens del, var det tack vare Kennedy Bakircioglu den bröts.

Kennedy Bakircioglu.

25 000 biljetter var sålda på förhand, och dagens siffra landade en bit under Hammarbys hemmasnitt.

Men vad fan, ändå:

Med nämnda förutsättningar fylldes läktarna upp av 21 600 skönsjungande grönvita själar som skapade en inramning värdig ett toppmöte.

Det är inte bara imponerande.

Det är fascinerande.

Lägg därtill en ”Fifa – Maffia”-banderoll som en aktuell påminnelse vad som sker i vår omvärld.

På planen betalade hemmalaget tillbaka – till en början.

Israelsson målskytt

Underlaget var blött och Hammarby utnyttjade det. Snabba igångsättningar, ännu snabbare instick mellan Halmstads lagdelar. Nahir Besara sattes i spel, Pablo Pinones-Arce var delaktig.

Det gav 1-0 efter fem minuter på en hörnretur som Erik Israelsson styrde i mål. Det i sin tur gav Bajen kontroll på matchen men det skulle inte vara längre än 25 minuter.

Hemma mot en stukad tabelljumbo, flyt i spelet och tidigt mål – ja, i det oförutsägbara spelet fotboll finns förstås en fara i det också.

– Vi blev för bekväma. På något sätt kändes det för bra, och sedan fick Halmstad komma in i matchen, sa Kennedy Bakircioglu som analyserade första halvlek från bänken då hans lår ännu inte håller för 90 minuter.

Scenförädrningen var också ett resultat av att där fanns en motståndare som fick bättre grepp om underlaget, tydligare press på bollhållaren och mer orienterade centrala mittfältare och mittbackar.

Många är bättre än Hopf

Kvitteringen borde ha kommit redan på tilläggstid i första halvlek när Snorre Krogsgård utnyttjade en av de sämre offsidefällor som har skådats i norra Europa på senare tid men nye Bajen-keepern och allsvenska debutanten Tim Markström, 28, räddade friläget med klacken.

Johannes Hopfs ersättare gjorde en bra match, jag tror inte målvaktsbytet kommer att påverka Hammarby särskilt mycket, det är möjligt att det kommer in nytt under sommarfönstret men fan vet om det inte hade behövts ändå. Hopfs proffsäventyr i Turkiet överraskade mig, jag skulle kunna räkna upp tio allsvenska målvakter jag anser bättre.

I alla fall.

Mot Christoffer Anderssons högerfot hade 199 centimeter Tim Markström inget svar. Den första frisparken tog i stolpen, den andra gick i mål och när Andersson fick chansen att skjuta i öppet spel från samma läge satte han det skottet också.

– Bollen tar tyvärr på (Mats) Solheim så det ser kanske lite billigt ut men han han vände ryggen till och det blev en liten touch, sa Tim Markström om Anderssons andra.

Att Christoffer Andersson kan skjuta är sedan gammalt, nytt jämfört med senaste förlustmatcherna var att HBK-tränaren Janne Jönsson spelade honom som vänsterytter i stället för vänsterback.

Beroende av Kennedy

Det gav Halmstad en viktig poäng i dag, det kunde blivit tre om det inte vore för Kennedy Bakircioglu som var tillbaka i spel igen när han byttes in i samband med Halmstads 2-1.

Fyra minuter senare hade Hammarby kvitterat efter att just Kennedy lagt upp för Jan Gunnar Solli, 2-2 blev slutresultatet, därmed bröt båda lagen en lång förlusttrend och tog varsin poäng.

För att återknyta till inledningen: Något oroväckande för Bajen att laget återigen visar sig vara så beroende av stjärnan. I de fyra raka förlustmatcherna har Kennedy bara spelat en enda halvlek (mot Sundsvall).

Varken han själv eller tränaren Nanne Bergstrand ville efteråt hålla med om ”Kennedy-beroendet” men dagens matchutveckling talade ett tydligt språk.

På presskonferensen frågade jag Nanne hur han såg på tabellplaceringen (11), och han svarade med ett par egna varianter på den gamla ”Skit i tabellen”-inställningen.

– Jag vet inte ens var vi ligger.

Elva, fyra poäng från Örebro på kval som har en match mindre spelad.

– Jag är mer bekymrad att vi inte har bättre utdelning på våra prestationer, att utvecklingen går lite för sakta. Men poängen idag är viktig, ni vet själva hur det är med den här resultatfixerade industrin, det är viktigt att bryta trender.

Om du är emot den ”resultatfixerade industrin”, har du någon annan idé om hur fotboll ska bedrivas?

– Nej men vi som sysslar med det här måste ha distans till det. Det knepiga med fotbollsresultat är att du kan göra en bedrövlig insats men ändå vinna matchen. Resultatet är inte alltid betyget på prestationen. Men resultatet efter 30 matcher har du svårt att snacka dig ifrån, sa Nanne.

Att Bajen behöver ha tillbaka Kennedy Bakircioglu som 90-minutersspelare är också svårt att snacka bort, närmast nu på torsdag mot Kalmar, och i synnerhet då både mittbacken Lars Saetra och innermittfältaren Erik Israelsson tvingades utgå med skador.

Janne Jönssons HBK, som lyckades avsluta matchen utan att släppa in ett enda mål på tilläggstid (Stojan Lukics flitiga maskande bidrog till det), fyllde rimligen på självförtroendedepåerna inför onsdagens nästa måstematch mot Gif Sundsvall.

Klicka här för -betyg på spelarna efter Hammarby-HBK.