Patrick Ekwalls fru Hannah drabbad av bröstcancer

Av: Anna & Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:
Hannah Ekwall.
Foto: ANTON ENERLÖV
Hannah Ekwall.

Patrick Ekwalls hustru Hannah Ekwall har drabbats av bröstcancer.

Efter en vår av tuffa cellgiftsbehandlingar väntar snart en stor operation.

– Det var en stor chock när jag fick beskedet, säger Hannah Ekwall.

Det var i vintras som tv-profilen Patrick Ekwalls, 55, hustru Hannah Ekwall, 38, upptäckte att hon hade en knöl i bröstet. Familjen var på semester i Thailand när dottern Tindra kom åt Hannahs bröst med armbågen och då kände hon att det var något där som kändes som en fryst ärta.

Först var läkarna skeptiska till att det var bröstcancer, men till slut visade det sig att så var fallet. I våras började hon en cellgiftsbehandling och den 1 september väntar en stor operation där en bit av bröstet kommer att avlägsnas.

Hur mår du i dag?

– Just nu mår jag väldigt bra. Jag slutade med cellgifter för några veckor sedan så nu känner jag mig otroligt mycket piggare i kroppen. Förhoppnings har jag slutat med cellgifter för gott, säger Hannah Ekwall.

Hur går tankarna inför operationen?

– Det känns bara skönt. Jag gjorde en mammografi strax efter midsommar och då kunde man inte längre se tumören. Enligt läkarna är det helt fantastiskt. Jag har svarat otroligt bra på behandlingarna och vad de gör efter operationen är att de analyserar det som de opererar bort för att se om det finns några levande cancerceller kvar och har man det kanske man får mer cellgifter, men det hoppas vi såklart inte på. Därefter får jag femton strålbehandlingar, sedan ska jag vara färdigbehandlad.

Foto: ANTON ENERLÖV
Patrick och Hannah Ekwall.

”Gjort mig otroligt peppad”

Hur har du mått under den här perioden?

– Under de första fyra starka doserna av cellgifter mådde jag dåligt. Men man lär sig att ta till vara på de bra dagarna. Jag tycker ändå att det har funkat väldigt bra, även om det såklart har varit tufft. Min tumör satt så att man kände den och efter varje dos har jag känt att den har blivit mindre och mindre och det har gjort mig otroligt peppad. Då gör det ingenting att man mår dåligt.

– Jag har fått en god prognos från början och det blir inte bättre för att jag känner hat eller är arg. Jag är ingen negativ person. Nu är det så här och vi får göra det bästa. Vi har också fått känslan av att det här kommer gå bra, det är bra att bita ihop i några månader.

Vad snurrade i ditt huvud när du fick beskedet?

– Såklart det värsta. Men de sa redan då att det är goda prognoser på det här. De var väldigt noga med att säga det. Sedan kan de såklart inte lova någonting, men det kändes bra från första början även om det var en stor chock.

Hannah Ekwall och Patrick Ekwall har dottern Tindra, 6, och de gjorde en speciell procedur när de insåg att Hannah snart skulle tappa håret.

– Tindra fick raka av mig håret. Just då kändes det så himla coolt. Det kändes som man kunde ta kontrollen över situationen. Det känns också viktigt när man har barn att försöka avdramatisera allt lite. Men Tindra har ändå tagit det väldigt bra även om hon varit lite nervös och orolig när jag mått dåligt.

Vad har Patrick betytt för dig under den här perioden?

– Han är helt jävla magisk. Det finns ingen med ett större hjärta. Han fixar allt och är helt fantastisk. Det går inte att beskriva vad Patrick betytt under den här perioden, när man själv har varit hysterisk har han varit lugn och trygg även om han innerst inne också är orolig såklart. Utan honom hade jag inte fixat det här.

Foto: Andreas Bardell

”Har varit läskigt”

I en intervju med Cancerfonden som Femina tagit del av berättade Patrick Ekwall om när han fick cancerbeskedet.

– Jag satt i bilen på några sekunder och åkte mot sjukhuset. Tankarna rusade: Varför var jag inte där när hon fick beskedet? Vad kommer hända nu? Ska Hannah dö?, minns han.

Aftonbladet har också varit i kontakt med Patrick som öppenhjärtigt berättar om hur den här speciella perioden har varit.

– Det var en jävla tur att inte jag fick det, jag hade inte klarat av det på samma sätt. Det har varit omtumlande, men man anpassar sig till allt, till en pandemi, till det här, till att sitta i rullstol. Människan är ju sådan, men det har varit läskigt. Man lever i ovisshet och att människor i ens närhet mår dåligt, det är inte så roligt det heller.

– Hur sjukt det än kan låta så har det varit skönt att se att hon har blivit bättre efter hand. Men det har inte varit något glädjefullt år, det har varit jävligt jobbigt.

Det har ju gått bra så här långt?

– Jag funkar så att jag inte vill ta ut någonting i förskott, jag har varit så hela tiden. Men inget är ju fel eller dåligt när det går bra. Det som är jobbigt med den här typen av sjukdom är att vänta på olika besked hela tiden, det är nog det jobbigaste. I början handlade det om att vänta på att se om det hade spridit sig, sedan är det väntan på andra besked, det är jävligt jobbigt.

Hur reagerade du när du fick höra om det?

– Det var ett chocktillstånd, det var svårt att ta in, men det var ju inte jag som blev sjuk så man måste stålsätta sig för att se till att den som är sjuk får det så bra som möjligt, då kan inte jag ramla ihop, både för Hannah och för Tindra.

Blev du rädd?

– Ja, livrädd. Det är inget jag önskar någon. Jag hade tio eller hundra gånger hellre tagit det själv. Hon är 38 år och jag är en 55-årig gammal gubbe, jag hade lika gärna kunnat få det. Jag tyckte det var orättvist.

Hur går tankarna inför framtiden?

– Inte alls, nu är det en operation som väntar som jag inte tror blir jätterolig, men jag tänker att det ska bli som bra som möjligt och att det här jävla pissåret ska ta slut. 2020 kan vi stryka.


Vill du stötta cancerforskningen och Hannahs insamling?

Hannah Ekwall har via Cancerfonden startat en insamling till cancerforskning. Vill du skänka ett gåva? Swisha till 90 1951 4 med meddelandet ”BESEGRA 15105 [ditt namn]”.
Här hittar du paret Ekwalls insamling till cancerfonden.

Publicerad: