”Herregud, då blir det ett elände”

Av: Emil Eiman Roslund, Gustaf Ränkeskog, Mattias Karlsson

Publicerad:

Publikrestriktionen är kvar på 50.

Ett besked som oroar hela idrotts-Sverige.

– Blir ett elände, säger Edsbyns ordförande Lars Lindh.

Regeringen skjuter upp beslutet att tillåta fler än 50 personer på idrottsevenemang. Ingen ökning till 500 som var ett förslag, utan begränsningen står kvar.

– De högsta serierna har stora problem, men det här drar ännu djupare revor. 500 åskådare är jättemycket åskådare längre ner i serierna, intäkterna från det åskådarantalet är helt avgörande för många klubbar att överleva, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Lars Lindh, ordförande för regerande svenska bandymästarlaget Edsbyn, har inte hört om regeringens beslut.

– De öppnar för 500, va?

Det är kvar på 50.

– Åh, herregud. Då blir det ett elände. För vi har börjat räkna med 500, och det är ju inte bara publikintäkter som vi kan bli av med. Det är ju allt runt omkring med kiosker, och vi har ju en kille som driver en restaurang. Publikintäkter är runt 25 procent av vår ekonomi, och mycket av våra sponsorintäkter kan ju härledas till publik, säger Lars Lindh.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Vill inte använda planen”

Elitserien i bandy har säsongspremiär den 13 november, ett datum som är valt i förhoppning om att publik skulle vara tillåtet tills dess.

– Det är bara att be till gud att de har släppt på restriktionerna då. Om inte, det får vi ta ställning till då. Vi har en plan som vi inte vill använda.

För damallsvenska Vittsjö var beskedet väntat.

– Det kändes inte positivt inför i dag, jag kände att det var ett stort frågetecken redan i början av veckan. Det är otroligt synd. Vi har förberett oss väl för att ta emot 500 personer. Samtidigt ökar smittspridningen och vi får lita på att regeringen gör rätt. Men vi, precis som alla andra klubbar, behöver verkligen de här publikintäkterna, säger Vittsjös ordförande Erika Nilsson.

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

”Redan ett faktum”

Kristianstad är ett av damallsvenskans topplag, och de hade gärna delat slutstriden med sina supportrar på plats.

– Man saknar alltid supportrarna, speciellt nu i slutskedet på säsongen. Det hade varit roligt om de kunde njuta av stämningen. Den ekonomiska smällen är redan ett faktum eftersom det hade handlat om enbart två matcher med 500 i publikgräns, säger Kristianstads klubbchef Albert Sigurdsson.

För Piteås del handlar det om överlevnad i damallsvenskan. För deras del hade en publikgräns på 500 personer gett laget extra motivation.

– Vi har en hängiven publik och vi har saknat dem något kopiöst nu i sommar. Vi hade fått arenan att koka med 500 personer på läktaren. Är det för något lag publiken är den tolfte spelaren så är det för oss, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman.

Publicerad:

LÄS VIDARE