Ska Mondo hoppa stavhopp över brinnande bildäck i Paris?

Kaos inför OS i Paris

Uppdaterad 2024-03-18 | Publicerad 2024-02-10

PARIS. Stadens olympiska kommitté laddar för ett evenemang utan motstycke, men sedan början av året hopar sig orosmolnen i Paris: säkerheten, transporterna, terrorhotet.

I veckan avslöjades att polis utreder tveksamma löneutbetalningar till OS-chefen Tony Estanguet.

Sex månader innan sommarens stora fest laddar många parisare i stället för ett kaos-OS.

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program


Vi är förstås några stycken i Paris som visualiserar Armand Duplantis guldhopp på Stade de France den 5 augusti och två veckors folkfest ganska ofta just nu i gråa februari. Men för alla parisare utan ett omedelbart intresse för judo – stort här – eller handboll känns sommarens olympiska spel alltmer som en hinderbana att ta sig runt.

Vänner och bekanta berättar att de kommer att lämna huvudstaden under de två veckor som OS pågår i sommar. Ganska många hoppas tjäna några euro på att hyra ut sitt boende.

Problemen i Paris inför sommar-OS, hundraårsjubileum efter de senaste olympiska spelen här 1924, gör sig förmodligen bäst med klassiska kvällstidningshakar. Eller vad sägs om:

Strejkvarsel i kollektivtrafiken utlyst över hela OS
Polisdemonstrationer för bättre villkor under spelen
Terrorhot mot invigningen
Höjda priser i tunnelbanan
OS-boss under utredning för lönefusk
Skördekaos

Mondo Duplantis.

Strejken började i tisdags

Om vi börjar från slutet kom nyheten i tisdags om att Tony Estanguet utreds för suspekta betalningar som ett i raden av flera OS-relaterade problem. Estanguet, trefaldig olympisk mästare i kanotslalom och chef över OS-organisationen, ska istället för raka löneutbetalningar ha fakturerat organisationen på ett sätt som väckt polisens intresse. Enligt franska medier är detta ett sätt att kringgå ett obligatoriskt lönetak för stiftelser och välgörenhetsorganisationer, en juridisk status som OS-arrangören eventuellt åtnjuter. Estanguet slår ifrån sig och säger att han gjort som han blivit tillsagd.

I tisdags började också det sju månader långa strejkvarsel som det radikala fackförbundet CGT aviserat i parisregionens kollektivtrafik. Om fackets löneanspråk inte godtas har man varslat om konfliktåtgärder fram till den 9 september i år. Det är en period som, inser den uppmärksamme, precis täcker OS och efterföljande Paralympics. Det står redan klart att fem av sex planerade utbyggnader av tunnelbanelinjerna till OS-starten inte kommer att vara klara den 26 juli då evenemanget drar igång.

Transportbiten ses redan som den svagaste länken i Paris OS-upplägg, med en av världens äldsta tunnelbanesystem och eviga förseningar och tekniska fel vilket håll man än ska åt. Från att ha lovat parisarna att resa gratis under OS-veckorna fick Paris borgmästare göra en helomvändning häromdagen när kalkylen inte visade sig gå ihop. I stället kommer parisbor få betala vanliga priser i kollektivtrafiken om de är smarta nog att buffra biljetter eller köpa månadskort. Turister som köper biljetter på plats kommer få betala det dubbla.

Bild från polisens demonstration för förbättrade villkor under spelen.

Larm från transportbranschen

Till detta kommer den franska polismanifestationen för några veckor sedan – lite lagom dramatiskt omnämnd som ”den svarta dagen” – där flera fackförbund kräver bättre ersättning för sina medlemmar under OS. Alla poliser i huvudstadsregionen har nekats semester under de datum då spelen pågår och förra veckan gick inrikesminister Gérald Darmanin med på en viss höjning av polisernas utlovade bonus under OS.
Det är ännu osäkert vad polisfackens nästa drag blir.

Och just det; att stänga av Seine för trafik under flera veckor mitt under sommaren har förstås sitt pris. Nu larmar jordbrukstransportbranschen över att sädestransporter, som normalt sett tynger pråmarna på parisfloden som rinner ut på atlantkusten, kommer att drabbas kraftigt av avstängningarna mitt under brinnande skördeperiod.
Vi går, med andra ord, en ganska stökig vår tillmötes i Paris, där ett ordentligt jordbruksuppror redan ägt rum fast året är ungt. Förra hösten lamslogs Frankrike i flera veckor av manifestationer och strejker som svar på regeringens lag om höjd pensionsålder och i somras uppstod kravaller runt om i franska storstäder, sedan polis dödat en 17-årig obeväpnad pojke vid en trafikkontroll.

I veckan roade sig den pigga gratistidningen 20 Minutes med att föreställa sig hur OS i strejk skulle kunna se ut. Förutom ”kast med gatsten” och ”fasadklättring på multinationella bolags kontorskomplex” lanserades den svenska intressesporten ”stavhopp över barrikaderna”, en revolutionär variant där Armand Duplantis hoppar högt över brinnande bildäck.

Till sist svävar ett outtalat terrorhot över de olympiska spelen, där invigningsceremonin, den historiska öppningen som ska hållas på båtar på Seine i centrala Paris, ses som ett extra utsatt mål. Tiderna är oroliga i omvärlden och häromveckan sa president Emmanuel Macron att man i värsta fall får flytta på invigningen, om säkerheten kräver det.

Det är med andra ord mycket som ska stämma om fem och en halv månad när OS-elden tänds i Paris prick hundra år sedan sist. Man längtar.

Följ ämnen i artikeln