Mårts: ”Låt Bengt- Åke fortsätta...”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-25

Nye förbundskaptenen vill inte ta över Tre Kronor – än

Sportbladets krönikör Mats Wennerholm ser helst att Bengt-Åke Gustafsson avgår redan nu – och att Pär Mårts leder Tre Kronor i VM.

Han får medhåll av läsarna, men själv säger Mårts:

– Jag tycker Bengt-Åke ska få avsluta sitt jobb.

Genast efter Sveriges förlust mot Slovakien i OS-hockeyns kvartsfinal höjs röster om förbundskapten Bengt-Åke Gustafssons, 51, avgång.

Gustafsson har basat över Tre Kronor sedan februari 2005 och hans kontrakt med förbundet löper över VM i Tyskland i maj. Därefter ska Pär Mårts, 56, ta över.

”Han ska fullfölja...”

Men Sportbladets Mats Wennerholm ser gärna att kaptensbytet sker redan nu.

”Jag tycker att den lösningen är vettig och jag vill inte kalla det att Bengt-Åke får sparken. Men eftersom Pär Mårts redan är anställd och har lön från Svenska Ishockeyförbundet, så kostar det ingenting att låta honom börja det nya jobbet som förbundskapten redan nu. Jag tror inte Bengt-Åke kommer så mycket längre med Tre Kronor.”

Men Pär Mårts själv är mer försiktig i sina kommentarer kring Bengt-Åke Gustafsson och sin egen framtid i landslaget.

– Det är inte riktigt så enkelt som att allt handlar om tränaren. Vi har 22-23 spelare ute på isen som ska göra jobbet också. Så jag tycker Bengt-Åke ska fullfölja sitt kontrakt och leda landslaget i VM, säger Mårts till Sportbladet.

Sveriges insats i OS kommenterar han:

– I en kvartsfinal bör spelarna accelerera sitt utövande om laget ska lyckas. Men det hände aldrig och Sverige gjorde helt enkelt inte en nog bra match mot Slovakien. Det såg hyfsat ut mot Finland men spelet lyfte aldrig riktigt under turneringen.

"Viktigt att vi jobbar tillsammans"

När han i stället väljer att blicka framåt hittar han ett par punkter som svenska ishockeylandslag kan bli bättre på i framtiden.

– Vi är världsbäst i många avseenden och har ett exempelvis ett väldigt bra passningsspel. Men när vi hamnar i underläge har vi svårt att ställa om och spela rakare, säger Mårts.

– Det kan behövas en omkalibrering i vårt spel i framtiden, men det är inget som sker över en natt. Viktigast blir att vi jobbar tillsammans inom svensk ishockey framöver, avslutar Mårts.

Följ ämnen i artikeln