NIVA RANKAR: Så bra är lagen i CL-slutspelet

1. Barcelona

Publicerad 2012-12-06

 Den sista gruppspelskvällen var ingen bra kväll för Barcelona. Spelet såsade ihop, och påminnelsen om den enorma betydelsen av Messi-faktorn var bister. Men förändrar det faktum? Nä. Och vilket är då detta faktum? Att FC Barcelona fortfarande är ­Europas bästa lag ifall alla spelar på sin normalnivå. Och någonstans är det ändå därifrån alla tips måste utgå.

2. Real Madrid

 Ett typexempel på att man inte ska övervärdera betydelsen av hösten när man ska spekulera kring hur Champions League ska summeras. Det är av underordnad betydelse att Real Madrids höst mest varit ett snårigt hackande genom ett evighetslångt Mourinho-krig – de kommer att vara väldigt väl rustade för ett toppförsök i vår.

3. Man United

 Först måste naturligtvis defensiven falla på plats, men om den bara gör det finns ju både de individuella och de kollektiva kvaliteterna. Det var flera år sedan Manchester United hade så många offensiva redskap att välja ­mellan. Senast var väl 2008 och 2009 – åren då de nådde två raka Champions League-finaler.

4. Dortmund

 Höstens lag i Champions League, men höstens lag blir inte nödvändigtvis vårens lag. Borussia Dortmunds allra största styrka är deras fruktansvärt effektiva presspel, medan deras huvudproblem är att truppen inte är lika bred som konkurrenternas. Även en kollektiv styrka är beroende av individer. Dessutom ett relativt oerfaret lag.

5. Bayern München

 Aningen lågt rankade? Fullt möjligt, men fjolårstraumat hänger kvar över Bayern, och det är så gott som omöjligt att säga hur de kommer att hantera det. Det är en sak att rycka åt sig en jätteledning i Bundesliga, en helt annan att hantera de enskilda måstematcherna under en CL-vår. Jag är inte helt övertygad om att de klarar av det.

6. Juventus

 Visade sin styrka då de besegrade ett – visserligen omotiverat – Sjachtar borta. Det finns en beslutsam enighet runt den här spelar­gruppen som är väldigt speciell. Skulle de lyckas genomföra en ordentlig ­centervärvning i januari skulle de vara kapabla att uträtta i stort sett vad som helst.

7. Sjachtar Donetsk

 Offensiva högstanivå kan ­vara turneringens allra högsta, men svagheterna förblir ändå ganska många. Målvakten duger helt enkelt inte, och defensiven är generellt för svajig. Beroendet av Willian och Fernandinho är väldigt stort. Kan slå vilket lag som helst i den här turneringen – precis vilket som helst – men de kan även förlora mot de flesta.

8. PSG

 Hur mycket bättre hinner det bli nu när klockan tickar? Det bör hinna bli betydligt mycket bättre, det måste helt enkelt bli det. De flesta pusselbitarna finns där, och nu gäller det för Carlo Ancelotti att få dem att haka i varandra. Än så länge är PSG en begåvad individsamling mer än ett fullfungerande lag.

9. Arsenal

 Och var har vi egentligen Arsenal? Förmodligen någonstans mittemellan, även om det säkert kan hända saker med spelartruppen under januarifönstret. Kommer nog kunna ta sig till en kvartsfinal, men lär knappast gå in

i en sådan som favoriter.

10. Schalke

 Längst bak i det tyska segerlokomotivet, trots att de vann sin grupp. Behåller de Klaas-Jan Huntelaar kommer de alltid att ha en chans, men när de gick till semifinal häromåret hade de Manuel Neuer i mål. Det har de inte längre.

11. Málaga

 Har dansat sig igenom klubbens första Champions League-höst, trots att miljonmusiken tystnad sedan länge. Känslan är ändå att kampen mot oddsen kommer att bli väldigt svår under våren. Klarar de verkligen av att fortsätta trotsa fotbollsfysikens lagar?

12. Porto

 Alltid svårspelade, alltid kompetenta. Släpper sällan in annat än tillfällighetsmål, och har kompenserat för en colombiansk tiger (Falcao) med två nya (Martínez och Rodríguez). Fullt möjligt att den här rankingen är lite väl njugg mot de portugisiska multipelmästarna.

13. Milan

 Lyckades krångla sig vidare, men det krävdes att Stephan El Shaarawy spelade som en världsmästare och att Philippe Mexès gjorde osannolika bicycletamål. Motvinden förblir ju stark för de rödsvarta, och egentligen är deras inpräntade Europa-DNA det enda som talar för dem inför våren.

14. Valencia

 Har använt Champions League-­spelet som något av en fristad när ­spelet hemma i ligan gått så illa att ­managern Pellegrini fick gå härom­dagen. Har en europeisk erfarenhet som gör dem tuffa att möta, men trots Soldado är det lite för litet ­skimmer över den här upplagans ­offensiv.

15. Galatasaray

 Krånglade sig till sist vidare – trots en usel start – och ska givetvis tacka målmaskinen Burak Yilmaz för det. Oberäknelig motståndare. Har mycket bollskicklighet och karaktär i laget, men faller ibland ändå igenom på ett smått oförklarigt sätt.

16. Celtic

 Ni vet ju vad ni får här. Hårt arbete, strikt organisation, en målvaktsmur och en vanvettig hemmapublik. Det borde inte ha kunnat räcka längre än till en åttondelsfinal – men med det sagt borde det inte ha kunnat räcka ända dit heller.