Hammarby och Västerås till semifinal

Stefan Erixon, Hammarbys lagkapten, jublar.

Det blev grönvitt jubel i kvartsfinalserien.

Hammarby och Västerås säkrade sina semifinalbiljetter genom att besegra IFK Vänersborg respektive Bollnäs.

IFK Vänersborg var piskat att vinna för att hålla liv i kvartsfinalserien, men redan efter sex minuters spel insåg de 2 223 åskådarna i Arena Vänersborg att det skulle krävas ett mindre under.

Det var då Henrik Eriksson fick grovt matchstraff efter att ha bentacklat en motståndare.

Det var allmänt grinigt på isen och många spelare hade synpunkter på huvuddomaren Jonas Kandell. IFK:s rutinerade anfallare Joakim Hedqvist vädrade sina åsikter med ett mindre genomtänkt ordval och blev utvisad för osportsligt uppträdande.

Fyra mål på åtta minuter

IFK Vänersborg – som alltså tvingades spela med tio man i nästan 84 minuter – tog ledningen med 3-1 men som väntat kom Hammarby och verkligheten ikapp västgötarna.

Bajen gjorde fyra mål under en åttaminutersperiod i första halvlek, och det var bara början. Hammarby vann till slut med hela 11-4 och både Markus Kumpuoja och Adam Gilljam kunde lämna Vänersborg som tremålsskyttar.

Det var betydligt mer målsnålt och dramatiskt på Sävstaås, där Västerås besegrade Bollnäs med 3-2.

Avgjorde i förlängningen

Hemvändaren Anders Bruun, som gjorde fem mål på 23 matcher i grundserien, tog på sig hjälterollen och gjorde två hörnmål i första halvlek. Ville Aaltonen reducerade, även det på hörna, strax före pausvilan men Bollnäs kvitteringsjakt såg ut att vara förgäves. Då, på stopptid, lyckades Marcus Ståhl signera 2-2-målet.

Glädjen blev dock kortvarig. Tidigt i förlängningen fick Västerås en straff och då slog han till igen, Anders Bruun.

I semifinalspelet, som inleds på fredag, ställs Hammarby mot Sandviken medan Västerås får ta sig an Villa Lidköping.