Sjuttonde lektionen: Beta med den bästa handen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-23

Det blev en höjning före floppen, och fyra spelare ­inklusive du själv gick med. Nu kommer floppen som nedan. Stol 7 (lilla mörken före floppen) talar först och checkar, och även spelaren på Stol 1 checkar. Nu är det din tur. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.

Vi ska fortsätta med spelet i satsningsrundan efter floppen. I den förra lektionen tog jag upp kardinalregeln ”Fit or fold”: passar inte floppen dig, bör du överväga en läggning.

Men, har du följt den tajta och aggressiva strategi som jag och de flesta andra rekommenderar i grunden, har du goda biljetter på handen när du går med i potten.

Statistiskt kommer du alltså att ha bättre kort än dina ”lösaktiga” motspelare, inte bara före floppen utan också många gånger efter floppen. Av det skälet bör du fortsätta att beta aggressivt.

Det är viktigt att du tar kommandot även efter floppen. Här har du därför grundregeln som jag vill lära ut i veckans lektion: Har ingen före dig betat i den andra satsningsrundan, ska du göra det om du anser att du har den bästa handen.

Hur vet du då om du har den bästa handen? Det kan bara erfarenhet och gott pokeromdöme säga dig, men du ska få ett grundtips: har du topparet eller ett överpar, ska du öppningsbeta efter floppen.

Få bort chanstagarna

Topparet har du med till exempel har A-K på handen, och när floppen läggs upp med K-8-10 i tre olika färger. Här är en solklar situation: du har topparet, ett par i kungar, och vill förhindra att någon chanstagare stannar kvar på till exempel J-9 eller Q-J och har ett drag till en stege. Oavsett din position ska du beta här, om det nu checkas fram till dig eller om du talar först efter floppen.

Ja, det finns en viss risk att du är uppe mot ett tvåpar om någon gick med på 10-8 eller K-10, eller till och med mot en triss om någon har 8–8 eller 10–10 på handen. Vad den spelaren då har att frukta är att du kanske sitter med K–K på handen, och en självsäker bet från dig KAN få den andre att lägga sig och ge dig potten. Får du istället en höjning emot dig, får du utvärdera situationen på nytt.

Även med ett överpar ska du med automatik beta om ingen gjort det före dig. Har du Q–Q och floppen blir J–8–3, är det en lika solklar situation. På samma sätt ska du självklart beta när du har ett tvåpar eller en triss, för att hindra chanstagare och för att få in mer pengar i potten.

Ta kommandot!

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln