Så ska fuskarna stoppas i Peking

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-29

PEKING. Rekordmånga tester och vassare analysmetoder – snaran kring fuskarna dras åt hårdare inför OS.

IOK räknar med 30 till 40 positiva test.

– Man har blivit bättre på att avslöja bruket av tillväxthormon, anabola steroider och blodmanipulation, säger Bo Berglund, medicinskt ansvarig för den svenska OS-truppen.

FAST I går avslöjades att ett av Danmarks medaljhopp inför OS, mountainbike-cyklisten Peter Riis Andersen, testade positivt för epo den 25 juni. Riis Andersen har erkänt att han tagit preparatet.

I söndags startade det som man i dopningskretsar kallar för den olympiska perioden. Det innebär att IOK, Internationella olympiska kommittén, ansvarar för dopningsarbetet under tiden mellan den 27 juli och 24 augusti, då OS avslutas.

Totalt 4 500 tester

Under perioden kommer totalt 4 500 urin- och blodtester att genomföras på OS-deltagare.

Testarna görs oanmälda i OS-byn och på OS-deltagarnas uppladdningsläger runt om i världen. En utövare kan dessutom komma att testas två gånger samma dag.

– Alla nationer måste anmäla var de aktiva finns, säger Bo Berglund, medicinskt ansvarig för den svenska OS-truppen.

Det var just ett oanmält test av Anti Dopning Danmark i slutet av juni som fällde det danska OS-hoppet Peter Riis Andersen. Mountainbike-cyklisten siktade mot medalj i Kina, men i går avslöjades att han åkt fast med epo i kroppen.

”30 till 40 fastnar”

Enligt IOK:s president Jacques Rogge kommer mellan 30 och 40 aktiva att fastna i dopningsnätet under den olympiska perioden. Detta som ett resultat av det ökade antalet tester.

Bo Berglund påpekar att det största problemet under ett sommar-OS är bruket av anabola steroider.

– Trots allt så är det så, det är inte så många uthållighetsidrotter. Och man har blivit skickligare på att analysera proverna och upptäcka om personen använt anabola steroider, säger han.

Totalt finns det 41 dopningskontrollstationer under OS, 34 av dem i Peking, där flera speciallaboratorier byggts.

Gårdagens kinesiska uppgifter om ett labb för könstester är däremot fel.

– Det slutade IOK att göra 1996, påpekar Bo Berglund.