OS 2021 i Tokyo

Duplantis vidare inför ögonen på mamma

Av: 

Erik Karlsson

Anna Rydén

SPORTBLADET

TOKYO. Armand Duplantis är programenligt vidare till OS-final.

Inför ögonen på mamma Helena som till slut fick en ackreditering till tävlingen efter att familjen hört av sig direkt till internationella friidrottsförbundet.

– Jag hoppar alltid bra när hon är på plats. Hon är min lyckoamulett, säger Duplantis till Sportbladet.

Uppdatering: Armand Duplantis vann OS-guld efter uppvisning i finalen.

Det hann bli lite nervöst på Olympiastadion trots allt.

I första hoppet på 5,50 rev världsrekordhållaren på vägen upp och skakade på huvudet.

Men sen var det inget snack.

5,50 i andra tog han med bred marginal och sedan flög han över 5,65 och 5,75 i första försöket med mänger av luft mellan sig och ribban.

– Det är mitt första OS. Jag har drömt om det ända sedan jag var ett litet barn, så jag blev lite för taggad. Men jag kunde lugna ner mig, andas, och få till några riktigt bra hopp, säger Armand Duplantis.

”Lite galet”

Och han fick göra det inför båda pappa Greg och mamma Helena. Helena har länge stått utan ackreditering på grund av strikta regler. Så sent som i torsdags hade ingen lösning nåtts men i dag fanns Duplantis fystränare där.

– Det var lite galet. Jag var förberedd för det, fast jag vet inte riktigt hur hon fick sin ackreditering. Men mina mamma och pappa utsågs till årets tränare av World Athletics i fjol. Så om någon ska få en är det hon. Jag behöver båda dem där, det var viktigt, säger Mondo.

Mondo flyger över 5,50 trots att han rev på första försöket.

Konkurrenterna illa ute

Enligt Sportbladets uppgifter var det Greg och Helena själva som löste ackrediteringen via just internationella friidrottsförbundet utan inblandning av varken SOK eller Svenska friidrottsförbundet.

– Jag fick veta i går, det var viktigt. Pappa kan bli lite uppstressad när hans son hoppar och då kan mamma lugna ner honom. Det är bra att båda är där.

Nu blev det inte så stressigt i dag. Värre var det för flera av utmanarna. Renaud Lavillenie var på väg ut redan på 5,50 men klarade i sista, Piotr Lisek hade samma problem på 5,65 men klarade i sista.

Lavillenie lyckades samla ihop sig och klarade 5,75 i första vilket räckte för final. Lisek behövde tre chanser igen men hankade sig över även han till slut. Till slut krävdes det 5,65 i första försöket för en trio som delade tolfteplatsen. Därmed blev det 14 hoppare tillo final. Bland övriga konkurrenter såg amerikanen Chris Nielsen bäst ut med felfri och övertygande hoppning.

Finalen avgörs på tisdag kl 12.20, svensk tid.

Pappa Greg och mamma Helena

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS 2021 i Tokyo

LÄS VIDARE

Pengaregn över Mondo efter OS-guldet

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2021 i Tokyo

Armand Duplantis

Friidrott

Sommar-OS 2021