Kan ändra reglerna – för att stoppa Norge

Uppdaterad 2015-02-17 | Publicerad 2015-02-13

Skidförbundets revolutionerande förslag

Norge, några svenskar och ett par ströåkare från andra nationer.

Det är dagens smala världselit i längdskidåkning som Internationella skidförbundet (Fis) nu vill bredda.

– Självklart är en nation glad om den dominerar men för resten sjunker intresset, säger Fis marknadsdirektör Jürg Capol till VG.

Enligt VG:s sammanställning har Norge inför VM i Falun tagit 81 pallplatser i världscupen. 73 fler än Sverige.

Internationella skidförbundet ser på utveckling med oro och tror att en av anledningarna till den skeva konkurrensen är lagens ekonomiska förutsättningar. Norge hade inför OS 2014 en budget på 72 miljoner svenska kronor. Sverige är närmast bakom med 44 miljoner kronor men sen är avståndet långt ner till Schweiz (22 miljoner), Tyskland (17,6), Kanada (12,1), Italien (7,7) och Finland (5,5 icke inkluderat tränarlöner). Ryssland vill inte uppge sin budget.

”Tänker mig ett pengatak”

Nu föreslår Fis ett kostnadstak likt det i Formel 1 för att loppen inte ska avgöras på banken.

– Jag tänker mig ett pengatak som ger fler möjlighet att utmana. Vi kan diskutera begränsningar för teamet, antalet ledare och hur långt tid i förväg man får testa spåren. Så som man gjort i Formel 1, säger Fis marknadsdirektör Jürg Capol till VG.

Utöver Norge och Sverige är det egentligen bara schweizaren Dario Cologna och polskan Justyna Kowalczyk som tillhör den absoluta världseliten. Enbart Kowalczyks säsong inför OS kostade enligt VG 3,3 miljoner kronor.

– Vår önskning är att fler kan vara med och konkurrera och får förutsättningar för att kunna göra det. Det är dumt om det blir för dyrt och nationer inte klarar det av det skälet, säger Capol.

”Kan bli problematiskt”

Tysklands landslagschef Jochen Behle delar Fis oro.

– Det är inget problem för Norge, Sverige och Ryssland men till exempel för Östeuropa och Schweiz kan det blir problematiskt när Cologna lägger av, säger Behle till VG och fortsätter:

– Men fler borde också jobba som Norge gör. Det finns möjligheter där. Justyna Kowalczyk har noll talang men där ser man vad träning kan göra.

Presidenten för norska skidförbundet Erik Röste menar också att Norges dominans inte enbart kan förklaras med pengar.

– Jag tror inte att man nödvändigtvis får fler nationer i toppen oavsett vilka begränsningar man inför. Jag tror att de bästa fortfarande kommer vara bäst. Jag är av den uppfattningen att begränsningar inte är rätt väg framåt eller kommer gynna utvecklingen, säger Röste.

Följ ämnen i artikeln