Alfelt: Han är precis som pappa ”Henke”

HELSINGBORG. Efter nio raka allsvenska derby utan seger slog Helsingborg till med en 2–1-seger mot MFF.

Pappa Henke satte liraren Darijan Bojanic på bänken och lät mittfältet grovjobba – en taktik som skänkte MFF ett länge gigantiskt spelövertag men som höll tack vare sonen Jordans känsliga vänsterfot.

Malmö FF
Sportbladets Stefan Alfelt.

Helsingborgs tidiga ledningsmål var läckert. Dribbling och lyftning snett inåt bakåt av Martin Christensen på vänsterkanten blev en perfekt frispelning av Jordan Larsson som mötte med vänsterfoten direkt på volley. Ett klassmål, men sen var det väldigt mycket Malmö FF i 25 minuter av första halvlek.

Magnus Wolff Eikrem letade instick från sin vänsterkant. Tobias Sana vände, dribblade, körde start-stopp för att skapa luckor. Erdal Rakip gick i djupet från sin innermittfältplats och topparna Jo Inge Berget och Vidar Örn Kjartansson rörde sig bra.

Press som inte håller

Det gav skottlägen. Eikrem sköt över i bästa läget och fick ett skott styrt till hörna. Örn Kjartansson och Sana drog på alldeles för hårt i bra lägen och sköt högt över.

Det var en sån där press man vet aldrig kan hålla hur länge som helst och mycket riktigt hade HIF innan det blev pausvila både prickar ribban (Martin Christensen), en förmodad straff då Kári Árnason kompenserade en slarvigt lös bakåtpass med att dra i Linus Hallenius för att stoppa honom från att bli helt fri. Hallenius blev dessutom frispelad av Jordan Larsson men sköt utanför.

Spelmässigt ojämn men chansmässigt jämn följdes av en betydligt jämnare andra halvlek där HIF tätade till sitt försvarsspel över hela planen och stoppade Malmö betydligt längre upp i planen. Pa Konate sprang sig till bästa läget men valde att pass i stället för att skjuta men det var inte mycket som skapades av något av lagen fram till att inhopparen Matthew Rusike fick promenera fram ostörd och prickskjuta in 2–0 för HIF.

Borde reducerat tidigare

Anton Tinnerholm borde reducerat i 88 minuten men rullade bollen så löst med vänsterfoten att Tomer Chencinski inte hade något problem att hinna ner och stoppa den. Men när Magnus Wolff Eikrem i fjärde övertidsminuten fick fritt läge hade HIF-målvakten ingen chans att hinna med.

Ett hyggligt derby som fram till de avslutande övertidsminuterna saknade mycket av den nerv som man sett i så många tidigare. Malmö har haft ett tätt spelschema men dominerade ändå kraftigt och gjorde allt rätt utom i de avgörande lägena i första halvlek.

Helsingborg var pressat men kom igen och presterade så bra fotboll som går att begära av det inte riktigt färdiga lagbygget.Martin Christensen var matchens lirare med sin fina bollkontroll och aktioner från vänsterkanten.

Jordan Larsson är inte med så mycket i spelet men han gör fina grejer med bollen när han får den. Oftast med en touch. Precis som pappa Henke.