Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2017-12-10

LEIPZIG. De var sekunder från att åka ur VM i gruppspelet.

Nu är Per Johanssons Montenegro klart för kvartsfinal efter segern mot Serbien.

– Han lever sin ”Balkandröm” nu, säger experten Linnea Torstenson.

Montenegro, med Per Johansson som blixtinkallad förbundskapten, spelade en avgörande gruppmatch mot Brasilien i fredags om avancemang till åttondelsfinal i VM. Oavgjort räckte och efter ett drama klarade Montenegro ett kryss till slut.

Men man slutade på fjärde plats och ställdes på söndagen mot vinnaren av grupp D – storasystrarna (om än inte i damhandboll kanske) Serbien – i åttondelsfinal.

”Bulatovic mästerlig i första”

Per Johansson

– Roligt för Per att hans drömtillvaro får en fortsättning. Jag vet hur han lever sin ”Balkandröm” nu, säger experten Linnea Torstenson till Sportbladet.

Montenegro är, efter att tagit både EM-guld och OS-silver 2012, inne i en generationsväxling. Men när Johansson tillträdde lyckades han få veteranerna Katarina Bulatovic och Jovanka Radicevic att ställa upp för honom i VM.

Det var de här två storstjärnorna som låg bakom segern mot Serbien.

Bulatovic bar fram laget i första halvlek när Montenegro tog grepp om matchen direkt och gick till pausvila med 14–9.

Frankrike nästa

I början av andra ökade man på ledningen innan man släppte in Serbien lite i matchen. Men serbiskorna kom aldrig närmare än tvåmålsunderläge med en halv minut kvar.

Radicevic satte nio mål på tio avslut i matchen som slutade 31–29.

– Hon leder till kära Montenegro till seger, säger Torstenson.

Nu väntar en tuff uppgift för Johansson och Montenegro: Frankrike, som besegrade Ungern i sin åttondelsfinal.