Bergström: Irriterande att allt jobb är förgäves

Publicerad 2015-02-18

Falun. Emil Jönsson har stått för VM:s hittills starkaste prestation.

På fyra dagar slet han sig igenom fyra veckors rehab för en normalmänniska.

Det är så förbannat, irriterade, sorgesamt och orättvist att allt jobb har varit förgäves.

Sportbladet Kristoffer Bergström.

Emil Jönsson kostar på sig att le. Hans liv är inte över, säger han, och påpekar att det är märkligt hur känslosam man kan bli av ett missat skidlopp.

Sedan rycker han till, som om en container full av olycka faller över hans axlar.

Emil Jönsson missar VM. Han som för fem år sedan kampanjade med hela sitt hjärta för att få hit spelen får inte vara med. Han som redan haft sin beskärda del av otur och misslyckanden i stora mästerskap får inte ens försöka ställa allt till rätta på de viktigaste VM-tävlingarna som arrangeras under hans karriär.

Fyra–fem veckor

Det är svårt att smälta. Det är orättvist. Jag får massa futtiga tankar i skallen: kunde det inte drabba någon osympatisk åkare, någon långsam rackare, någon okamratlig typ, någon... annan?

Egentligen utkämpade Jönsson ett från början förlorat slag. Några muskelfibrer i ljumsken gick av i lördags och när läkaren Per "Pliggen" Andersson såg resultatet av magnetröntgen anade han oråd. Han bedömde att en sådan bristning skulle ta fyra-fem veckor att bli återställd från.

Men Jönsson hade inte lust att vänta så länge. Ihop med fysion Maggie Moström satte han upp ett extremt rehabprogram. En veckas jobb skulle klaras av på söndag. En vecka på måndag. En till på tisdag. Belastning och behandling, belastning och behandling, testcykel och el, inte en kvart över att söla på.

"Aldrig sett något liknande"

När Emil Jönsson nu lämnar pressträffen står läkaren "Pliggen" kvar. Jag frågar hur långt Jönsson hann innan han i går misslyckades med det sista testet, en skidtur på en kvart.

– Tre-fyra veckor på lika många dagar. Jag har aldrig sett något liknande.

Nu skulle ingen klandra Jönsson om han for hem och drog ett täcke över huvudet. Eller flög till sin stuga i Davos och käkade mjölkfri choklad i två veckor.

Men han vill inte det. Hellre stannar 29-åringen kvar bland åkarna och peppar och pratar taktik och skojar bort de långsamma stunderna.

En av de sista sakerna Emil Jönsson sa innan han gick härifrån var att målsättningen inte längre är att bli världens bästa åkare i Falun. Nu ska han försöka bli världens bästa ledare.

Följ ämnen i artikeln