Udominate reducerade en efter riktig rysare

Publicerad 2015-04-22

Ställningen är nu 2-1 i matcher – nästa match är redan i morgon

UMEÅ. Många har räknat bort Udominate från SM-finalen.

Men med knvien mot strupen reste sig laget och reducerade efter ett jättedrama mot Northland.

– Det här varit mycket snack och skriverier så det är jätteskönt, säger Agnes Nordström.

Regerande mästarna Northland hade 2-0 i matcher vilket gjorde att seriesegrarna Udominate var tvungna att vinna den tredje för att SM-guldet inte skulle hamna i Luleå igen.

Och det blev en svängig och högdramatisk match.

Udominate kopplade greppet och gick ifrån till 12-2. Men sedan var det Northland som tog över. Bortalaget gjorde 14-0 till 12-18 och behöll ledningen fram till den tredje perioden efter att Josefin Vesterberg lett laget.

Båda lagen stod dock för mängder av turnovers i den första halvleken och inget av lagen stod för något bländande spel.

I den tredje stängde Udominate dock igen i försvaret och Northland lyckades inte komma till avslut. 41-49 blev snabbt 54-51 efter att stjärnan Pamela Blomberg vaknat offensivt.

Flera misstag

Med en period kvar hade hemmalaget en liten ledning med 55-53 efter att ha gjort 19-8 i tredje.

Blomberg fortsatte att leda Udominate i den fjärde perioden. Udominate gick ifrån till en sexpoängsledning, 64-58, med tre och en halv minut kvar av matchen efter att Ilaria Zanoni gjort sina första poäng i matchen.

Vesterberg krympte avståndet till 64-60, men Agnes Nordström svarade direkt med en trea.

Northland hade dock inte gett upp. Med minuten kvar var ställningen 68-65 efter att båda lagen kastat bort flera bollar.

Då var Anna Barthold en i raden som missade två kast. Udominate lyckades dock inte göra poäng i anfallet efter och Marie-Louise Langlois kunde göra 68-66 efter att ha satt ett av två kast.

6,5 sekunder kvar

Med 34 sekunder kvar fick Udominate två kast, men Lina Pikuté missade båda. I stället fick Northland chansen att gå ikapp, men missade. Med 6,5 sekunder kvar kunde Udominate avgöra, men bollen gick till Northland. När bortalaget återigen fick chans att kvittera åkte de på en offensiv foul.

Med två satta kast kunde Udominate till slut vinna med 70-66.

– Det var det här vi ville, vi visste att vi inte ville att säsongen skulle vara över och att de skulle finnas hos oss och vi vann, säger Pamela Blomberg.

Amerikanskan har varit Udominates bästa poängplockare under säsongen, men har haft det kämpigt under säsongen.

– Alla poängterar det. Jag har haft problem, men det gäller att komma tillbaka. Jag lyckades kliva fram i dag och äntligen hjälpa laget och göra poäng, säger hon.

Lagkaptenen Agnes Nordström:

– Det känns fantastiskt. Jättekul att vi äntlingen bjuder upp till spel, i dag tar vi tackpinnen och lyckas hålla det. Nu är vi på hugget så nu tar vi med oss det till imorgon.

Ställningen är nu 2-1 i matcher och returen spelas i Luleå Energi Arena redan i morgon.

– Nu ska vi ta med oss alla positiva känslor. Alla tror att de kommer att knyta ihop säcken på hemmaplan, nu ska vi stoppa det, säger Frida Aili.