Fortsatt Luleå-dominans i Basketligan

Publicerad 2018-03-15

Arkivbild

Luleå dominerar svensk basket – både på herr- och damsidan.

Båda lagen vann sina matcher och befäste på så sätt ledningen i respektive tabell.

Herrarna vann med tolv poäng borta mot Borås medan damerna sänkte två straffkast och gick från 87–88-underläge till 89–88-vinst med bara 20 sekunder kvar på klockan.

I Basketligan dam inledde fjärdeplacerade Telge starkast och vann två raka perioder mot redan klara seriesegrarna Luleå Basket.

Men Norrbottengänget visade sedan prov på styrka och åt sig in i matchen. Landslagsveteranen och lagkaptenen Anna Barthold var poängbäst i bortalaget med sina 22 poäng. Tayler Mingo i Telge stod däremot för 32 poäng – och var bäst totalt.

Vann med en poäng

Mingo såg till att Södertäljeklubben hade en trepoängsledning (88–85) med två minuter kvar av matchen, men de orkade inte hålla igen fullt ut. När bara 20 sekunder återstod (hemmalagets ledning hade dessförinnan reducerats till endast en poäng) tilldömdes Luleå två straffkast – som de utnyttjade till fullo.

Adrienne Motley såg med sina två poäng till att Luleå gick från 87–88 till 89–88, och vann med minsta möjliga marginal.

– Under hela första halvleken kändes som vi var ett steg efter i både försvar och anfall. Vi pratade ihop oss i halvlek, gjorde några taktiskt ändringar i försvaret, men framför allt så bestämde sig tjejerna för att gå ut och kriga. Nu laddar vi för kvartsfinalen, säger Luleås tränare David Visscher till klubbens hemsida.

Topplagen presterade

Även för tvåan Udominate och trean Alvik var kvällen en succé.

Umeålaget vann borta mot Norrköping Dolphins med 73–65, där Deanna Hope Weaver (Norrköping) och Tiffany Brown (Udominate) gjorde 19 poäng vardera.

Alvik besegrade i sin tur tabelljumbon Uppsala utan några som helst problem. Segersiffrorna skrevs 90–58, och Paula Juhlin blev poängbäst med sina 21 poäng.

Den 23:e spelomgången är den sista i damernas grundserie. Omgången fullbordas i morgon när Visby Ladies gästar Mark och AIK spelar mot IK Eos. Sedan följer kvartsfinaler.

I den enda herrmatchen som spelades under kvällen vann ligaledarna BC Luleå sin bortamatch mot Borås med siffrorna 78–66. Quinton Upshur var poängbäst (22p för Luleå) och såg till att Luleå befäste sin position i toppen av tabellen.

Laget har nu fyra poäng ned till tvåan Norrköping Dolphins (som har en match mindre spelad) med två omgångar kvar.