Scott Dixon mästare i IndyCar – för sjätte gången

Publicerad:
Uppdaterad:
Scott Dixon.
Foto: Mike Carlson / TT NYHETSBYRÅN
Scott Dixon.

SPORTBLADET

40 år, 50 racevinster och nu sex mästartitlar.

2020 är Scott Dixon kungen av IndyCar – 2021 satsar han på att bli historisk.

– Sex är ju bra, men sju låter bättre, jublar han.

Nya Zeeländaren gjorde inte så mycket mer än vad han behövde under IndyCars säsongsavslutning i St. Peterburg, Florida. Han körde in som sexa - och säkrade sin sjätte titel i det mästerskap han tävlat i sedan 2003.

– Jag måste tacka hela teamet, alla har gjort allt den här säsongen och gjort det perfekt, säger Scott Dixon till NBC efter loppet.

– Vi gjorde många förändringar under försäsongen, jobbade hårt och det handlar aldrig om bara en person utan om hela teamet. Det har varit ett hårt jobb.

Dixon inledde årets något förkortade säsong oerhört bra och har sedan lyckats behålla kommandot ända in avslutningen, nu har han sex titlar och 2021 kan han tangera ikonen A.J Foyts rekord på sju titlar.

– Sex är bra, sju låter bättre. Det är målet, men det kommer att bli oerhört tufft, du ser ju hur tuff konkurrensen är.

Inga svenskar klara för 2021

Fjolårets mästare Josef Newgarden gjorde vad han kunde för att hota Dixon i kampen om mästerskapet. Amerikanen vann till slut den händelserika säsongsfinalen före Pat O´Ward och Scott Dixon, han var 16 poäng från att ta sin tredje titel på fyra år.

– Vi kommer tillbaka ännu bättre nästa år, lita på det, lovade Josef Newgarden efter finalen.

Dixons båda svenska teamkollegor gjorde en godkänd avslutning av säsongen. Marcus Ericsson körde upp sig från plats 15 i starten till plats sju medan Felix Rosenqvist länge låg ett varv efter ledarvarvet, men körde smart och tog sig upp till plats nio innan han kolliderade med sin landsman och ramlade ner i fältet till plats 18.

– Det här var ett race där vi hela tiden tvingades komma tillbaka från svåra lägen, berättar Felix Rosenqvist.

– Det var nästan ett mirakel att vi tog oss upp till plats åtta efter att ha varit varvade. Tyvärr stötte jag och Marcus ihop några varv från mål. Jag gav honom all plats jag kunde. Därefter var racet mer eller mindre över för min del.

IndyCar gör nu uppehåll i fyra månader innan säsongen startar om på samma bana, St Petersburg i Florida, i början av mars 2021. Ingen av svenskarna har ännu någon bekräftad styrning till nästa säsong, men båda två hoppas på att stanna i mästerskapet.

Publicerad:

LÄS VIDARE