Stort drama när Norge gick till VM-final i handboll

Uppdaterad 2017-01-28 | Publicerad 2017-01-27

Kroatien fick straff i sista sekunden – men Zlatko Horvat blev bestulen på hjälterollen.

Norrmännens målvakt Torbjörn Bergerud räddade straffen och tog matchen till förlängning.

Väl där var Norge urstarkt och grejade en plats i VM-finalen där hemmanationen Frankrike väntar.

– Det känns helt sinnessjukt, säger Bergerud till Kanal 9.

Handboll

22–22 på resultattavlan - matchen såg ut att gå till förlängning. Men i sista sekunden blev det otroligt dramatiskt i handbolls-VM.

Bergerud stor hjälte

Kroatien fick straff när klockan stod på precis 60:00. Zlatko Horvat gled fram för att försöka skjuta kroaterna till VM-final. Men han klarade inte av att överlista målvakten Torbjörn Bergerud.

Den norska målvakten – som även var strålande i kvartsfinalen mot Ungern – räddade straffen. Och drömmen om en final i Frankrike levde igen för Norge.

– Man tänker inte så mycket i den situationen, säger Bergerud till Kanal 9.

Kroaterna tog en tidig tvåmålsledning i förlängningen. Men Norge reste sig och vände på tillställningen fram till 26–25.

Rött kort för Kroatien

De sista minuterna blev nerviga. Kroatien tryckte på för en kvittering, men norrmännen slet rejält i försvaret.

Med mindre än två minuter kvar av förlängningen tog Luka Stepancic tog rött kort och Kroatien fick avsluta med en man färre på planen. En halvminut efter utvisningen fick Norge straff och Kent Robin Tönnesen gjorde 27–25 till norrmännen.

I efterföljande anfall missade Luka Sebetic ett avslut och sedan kunde Norge ordna 28–25.

– Det är härligt att besegra Kroatien. Gå till final och få möta Frankrike, säger Bergerud.

– Det känns helt sinnessjukt.

Det är första gången Norge är i en VM-final, en sjätteplats från VM 1958 var bästa resultatet.