Dokument: Hemliga spelet bakom stafettlagen

Publicerad 2017-03-02

LAHTIS. Det fiskas efter hemliga detaljer bakom scener, i bilar och tvättstugor. 

Sportbladet har tagit sig in bakom kulisserna och kan berätta om spelet inför VM-stafetterna. 

Det visar sig att en speciell norsk stjärna förser sitt land med information om Sverige – trots att han inte ens är kvar i Lahtis. 

Klockan är strax innan tio på onsdagskvällen och den svenska landslagsledningen har precis meddelat att morgondagens presskonferens, där herrarnas stafettlag skulle presenteras, är inställd. 

Utanför landslagshotellet i Vierumäki har lugnet lagt sig, men inne på den svenska anläggningen diskuteras det för fullt. 

Det råder en osäkerhet i det svenska laget. Flera av herråkarna sliter med formen och några av dem är osäkra på vilken sträcka de vill köra i stafetten. 

Sent på kvällen är laget fortfarande inte kommunicerat inom gruppen och det spekuleras om ett sent beslut. Landslagets tränare Lars Selin meddelar media att laget kommer att presenteras efter damernas stafett. 
Några hundra meter bort råder ett helt annat självförtroende. När de norska åkarna går och lägger sig har de laget klart för sig. De har också gjort sitt bästa för att hålla koll på motståndarna.  

Bakom stänga dörrar har snacket, och smygtittande, pågått i flera dagar. Sportbladet har tagit sig in bakom kulisserna och kartlagt spelet mellan Sverige och Norge inför stafetterna. 

Det börjar redan på fredagen. 

Maiken Caspersen Falla ska precis kliva upp på pallen och ta emot sprintguldet på Medal Plaza i Lahtis. På torget har fans med norska flaggor trotsa kylan för att hylla sin första guldmedaljör. 

Men bakom scenen passar Falla på att förhöra Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk om lagsprinten. 

Besviken norska

Norskan blir besviken. Svenskorna rör inte en min och vill inte säga något när Falla fiskar efter det svenska laget. 

– De såg väldigt luriga ut, säger norskan när hon lämnar med medaljen runt halsen. 

Ingemarsdotter ler och är nöjd att hon lyckats hålla masken. 

– Då var det lite fiskning om vilka som skulle åka, men vi hade skottsäkert vattenlås. Det är så det är och det kommer vara folk som är ute och luskar inför stafetten också. Men det är som i det mesta, det brukar aldrig vara lag som går ut med sin trupp tidigt i onödan. 

På tisdagen, dagen innan stafettlagen ska presenteras, är Heidi Weng och Anna Haag på medaljceremoni. Uppe på scenen står de och viskar till varandra. 

Heidi Weng och Anna Haag diskuterade det svenska stafettlaget.

Nedanför den står mammorna till Charlotte Kalla och Weng. 

De pratar om torsdagens stafett och Lena Kalla konstaterar att det ska bli spännande efter svenskornas fina insats på 10 kilometer klassiskt. 

Weng har redan tagit ut det svenska laget. Hon är övertygad om att Ingemarsdotter, Kalla, Haag och Nilsson ska köra stafetten. Marit Björgen håller med. 

Men norskorna får fel. 

”Jag tror Norge är ganska förvånade”

Sverige väljer att släppa sitt lag redan tidigt på morgonen dagen innan. Den norska tränaren Roar Hjelmeset behöver bara kolla ut genom fönstret för att se den svenska skrällen Ebba Andersson komma gåendes med Kalla, Haag och Nilsson. 

– Jag tror att Norge är ganska förvånade och jag tror att det är tanken. Det är väldigt roligt, säger Haag och fyrar av ett stort leende efter den överraskande uttagningen. 

Norge mörkar laget in i det sista och offentliggör sitt lag först sju timmar senare. 

När det svenska stafettlaget presenteras är Ida Ingemarsdotter petad.

– De kan säkert vilja vänta och se vad vi gjorde, säger förbundskaptenen Rickard Grip. 

Några dagar tidigare tar Calle Halfvarsson sin tvättpåse i handen och går den korta promenaden över till norrmännens hotell. I tvättstugan möter han Emil Iversen och stjärnskottet Johannes Hösflot Kläbo. 

Under mötet avslöjar Halfvarsson själv att han inte ska åka lagstafetten. Beskedet, som blir offentligt först flera timmar senare, förvånar norrmännen. 

– Det var Emil och Kläbo som kom och jag frågade om de som skulle köra. Sen frågade de om jag skulle köra så det var så de fick reda på det. Men vi ringer inte varandra, försvarar sig Halfvarsson och bedyrar samtidigt att han aldrig skulle avslöja Sveriges uppställning i stafetten. 

”Har Calle en bra spurt eller hur ser det ut?”

Det är inte bara åkarna som är intresserade av hur stafettlagen formeras. I början av veckan, inför lagsprinten, erbjuds Emil Jönsson skjuts tillbaka till hotellet av den norske herrtränaren Tor Arne Hetland. 

Men kanske finns det en baktanke. Hetland styr diskret in samtalet på stafetten och vill veta detaljer om Sveriges lag.  

– Vi känner varandra sedan gammalt. Man säger inte något till varandra rakt ut, men kollar av lite om någon är sjuk eller inte. Man låtsas som ingenting, men tänker ”jaha, jaha...”, säger Jönsson. 

Hetland är speciellt intresserad av Calle Halfvarsson. 

– Han frågade ”Har Calle en bra spurt eller hur ser det ut?”, säger Jönsson. 

Utåt sett vill Hetland dock inte ge sken av att han luskar om formen hos Sveriges eventuella sistaman. 

– Vi kikar inte på de andra nationerna. Vi fokuserar på oss och hur vi ska sätta ihop laget allra bäst. 

Hur Sverige ställer upp sitt lag påverkar inte Norge menar Hetland. 

– Nej, men jag tror att de andra nationerna gärna vill veta hur Norge ställer upp i stafetten. 

Ingen Northug

För Petter Northug blir det ingen stafett. Han har gett bort sin plats i VM-truppen och är därmed inte tillgänglig för mer än sprinten och femmilen. Men den norske stjärnan vill ändå vara med i snacket. 

Northug ger sig inte in i svensklägret, men tar alla möjligheter han får att öppet bidra till psykkriget inför stafetten. 

Tidigt under mästerskapet kastar han ut en brasklapp. 

– Det hade varit kul att gå ifrån Calle en gång till i detta mästerskapet. Jag är inte helt nöjd med en gång. Jag har 1–0, men skulle gärna ha 2–0 eller 3–0 för att vara nöjd.

En som förbättrat sina chanser till en stafettplats avsevärt är Niklas Dyrhaug. 29-åringen har varit ifrågasatt, men efter bronset på 15 kilometer klassiskt är han så gott som given i laget. 

Direkt efter onsdagens medaljcermoni åker han tillbaka till åkarbyn med bronset runt halsen. På väg till norrmannens hotell passerar Dyrhaug svenskarnas anläggning och han funderar på vem han kan ställas mot när det är dags för mästerskapets rysare.  

– Nu blir det fiskning om vilka etapper svenskarna ska gå, säger han. 

Lagkompisen Didrik Tönseth har redan börjat sina efterforskningarna och han har fått specialhjälp. 

Emil Iversen har lämnat VM.

Hjälper han värsta rivalen?

Hemma i Norge sitter Emil Iversen. 25-åringen har lämnat Lahtis efter sin vurpa i lagstafetten som kostade Norge och Finland guldet och silvret. 

Men han har fortfarande ett finger med i spelet. 

– Iversen håller mig uppdaterad så vi har bra koll på svenskarna, säger Tönseth. 

Man kan ju undra hur Iversen får uppgifter om Sverige och var de kommer ifrån. 

– Från sin pappa och så har han egna kontakter så han ordnar det, säger han.  

Kan det verkligen vara så att den svenska tränaren Ole Morten Iversen avslöjar detaljer om det svenska laget som kan hjälpa värsta rivalen? 

Tönseth ger svaret. 

– Emil löser det bra själv, han är en bra researcher.