När festen startar flyttar de ut ur OS-byn

Uppdaterad 2018-02-07 | Publicerad 2018-02-06

Linn Persson och Mona Brorsson njuter av livet i OS-byn. Men när festen startar flyttar de ut ur byn.

PYEONCHANG. Här njuter de svenska skidskyttedamerna av livet i OS-byn.

De träffar andra atleter, äter god mat och kan måla naglarna i blått och guld under vilodagarna.

Men när festen startar flyttar de ut.

– Jag tror inte att det är till en nackdel för oss, säger Mona Brorsson.

Vi har hört rykten om vilda fester och flörtiga möten.

Men när Sportbladet besöker OS-byn denna svinkalla tisdag är det inte mycket fest och glamour.

Snarare lite hemtrevligt, sportsligt och socialt.

Som en lägenhetsförort full med adrenalin, beslutsamhet och förväntan utan de negativa inslagen.

Höghus sträcker sig som torn mot den sydkoreanska skyn och fönstren pyntas av flaggor. Här bor Brasilien, Frankrike och Sverige grannar. Här möts öst och väst, norr och syd i en fanparad och friska leenden.

Inne i den enorma idrottshallen mitt på området är raderna med plaststolar oändliga. Läktarplatserna är tomma, men hade det funnits publik hade de fått se världens bästa vinteridrottare äta nudlar och koreanska köttgrytor.

Skidskyttarna Mona Brorsson, Elisabeth Högberg och Linn Persson lämnar storbespisningen mätta och nöjda.

– Maten är bra, men det är lite speciellt. Man sitter där med massa folk, det är mycket mat och det gäller att man inte blir överväldigad utan går in med en liten plan och får i sig lagom mycket, säger Mona Brorsson.

Blir lättare finna fokus

De tar för sig av det goda livet i OS-byn. Insuper känslan av att vara en del av något större och värmer sig mellan de kalla träningspassen.

Trion passar på för när OS drar igång bor de inte längre kvar.

I morgon flyttar skidskyttelandslaget ut ur OS-byn. Deras landslagsledning har valt det för att ge de många unga skidskyttarna en mer van miljö i ett hotell. Dessutom finns det en uppfattning om att OS-byn är för trång.

– Skulle man maxa alla sängar i OS-byn blir det väldigt trångt. Så det blir lite mer space om en trupp flyttar ut. Men vi har inte tvingat ut dom, de vill det själva, påpekar Thomas Englund, sportchef på Sveriges olympiska kommitté.

Mona Brorsson tror på lösningen.

– Vi kommer att byta ställen och få mer fokus på det vi ska göra. Och så blir det lite mer tävlingsmood. Det har varit jätteroligt att vara här inne och känna stämningen och fått OS-upplevelsen. Man vill självklart vara en del av truppen och träffa de andra, men för tävlingens skull tror jag det är bra, säger hon.

Passar det helt enkelt er trupp bättre att bo som under en vanlig världscup?

– Det har SOK varnat för lite att man inte ska bli överväldigad, det är lätt att man suger in allt. Det är stort och mäktigt. Jag tror att det blir bra, säger Mona Brorsson.

En som njuter av att få bo kvar är slalomåkaren Frida Hansdotter. För en gångs skulle ligger teknikgrenarna tidigt i OS och Frida Hansdotter är redan på plats.

– Jag tycker att det känns bra. Det är bra mat och det är kul att komma hit och känna att man är en av truppen,

Hur bor ni?

– Vi är tre i lägenheten, men jag har eget sovrum. Och det är skönt att kunna stänga lite om sig själv.

Finns en ”fritidsgård”

Förutom SOK-lägenheterna finns det allmänna utrymmen som blir välbesökta av den svenska truppen. Puckelpiståkaren Felix Elofsson hänger gärna med kompisarna i det han kallar för fritidsgården.

– Man kan spela biljard, Playstation och så finns det massagestolar där man kan ha det gott. Det blir mest Fifa, säger han.

Han gör sitt första OS och trivs alldeles utmärkt redan.

– Det är en härlig gemenskap, säger han.

Redan på fredag drar kvalet i puckelpist i gång.

– Det känns bra, vi får lov att visa vad skåpet ska stå... Det sätter lite press men det är bara att gasa på, säger Felix Elofsson.

Att bo nära varandra innebär också en risk för sjukdomar. Ett larm om att ett stort utbrott av norovirus drabbat området kring Peyongchang påverkar dock inte SOK:s ledning som redan tar hygien och smittorisk på stort allvar.

– Det är ett virus som spridits på en skola där säkerhetsvakter bodde. Men jag tror inte att det är en större fara, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Jag kan inte se att det är någon större risk nu. Jag vet inte ens om de aktiva vet om det, säger han.

Skulle en svensk utövare bli sjuk finns det hotellrum både i närheten av bergsbyn och nere på kusten där de kan isoleras.