Fjortonde lektionen: Styrkan i höjningar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-02

Denna situation inträffade för mig efter cirka tre kvart i årets VM i Las Vegas. Välkommen att ta min plats! Spelaren på Stol 2 (en som dittills spelat mycket aggressivt och inte så lite chansartat) höjer, och du kontrahöjer med ditt par i kungar. Alla andra lägger sig, medan stol 2 synar dig. Det ligger cirka 900 i potten. Nu kommer floppen. Stol 2 betar 1 200. Du har cirka 9 000 i marker; han har just nu cirka 6 500 kvar. Vad gör du? ”Rätt svar” finner du längre ned.

Folk som inte spelar poker lider som regel av missuppfattningen att det är ett kortspel. Inget kan dock vara längre från sanningen.

Sanningen är istället denna: poker är ett spel om money management. Ditt vapen nummer ett vid pokerbordet är dina markerstaplar, inte dina kort. Genom hur du hanterar dina marker – synar, höjer, med hur mycket – kan du förvränga verkligheten för dina motspelare och få dem att tro att du har något helt annat på handen... eller ibland av taktiska skäl representera exakt vad du har. Som den amerikanske skådisen Harry Anderson har formulerat det: ”Jag sa sanningen till dem – och de gick på den.”

Av alla vapen som står till ditt förfogande vid pokerbordet är höjningen det effektivaste och mest hotfulla för motspelarna. Så snart strategiska, taktiska, finansiella eller matematiska överväganden motiverar det, så HÖJ. Effektiva höjningar utgör helt enkelt en av hörnstenarna i vinnande poker.

Om situationen inte dikterar en läggning, är det oftast en höjning du ska överväga. En syn däremot är som regel det sämre alternativet! (Men är förstås korrekt i vissa situationer – mera om detta i senare lektioner). Om du inte höjer ofta de gånger du går med i en pott är det osannolikt att du i längden vinner pengar.

Med en höjning tar du kommandot i given och tvingar de andra att anpassa sig efter dig, i stället för tvärtom. Det innebär dock inte vare sig att du ska höja jämt och ständigt, eller att du ska göra det ”lite när du tycker”. Tvärtom ska du när du gör en höjning ha klart för dig exakt vad du är ute efter med den.

Det finns fyra huvudsakliga skäl till att göra en höjning:

1) För att skaffa information om hur de andra bedömer sina händer relativt din.

2) För att skydda din hand och driva ut konkurrenter ur potten.

3) För att få in mera pengar i potten när du har den bästa handen.

4) För att bluffa.

Jag kommer att prata mer om styrkan i höjningar under kommande lektioner. Begrunda under tiden vad jag sagt: närhelst kombinationen av dina motspelare, markerstaplar och kort påkallar det, så HÖJ.

Följ ämnen i artikeln