Elfte lektionen: Se upp för poker på tv!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-10

Vad tv-program som WPT, Pokermiljonen och Swedish Poker Challenge har gjort är att bidra till framväxten av en ny spelargeneration.

Men om du tittar på programmen i avsikten att lära dig spela poker i världsklass, kommer du att få en obehaglig chock om du sedan försöker imitera vad du tror du har lärt dig.

Det du ser på tv är ett helt annorlunda pokerparti än vad du själv sannolikt brukar sitta med i. Det kan på ytan verka likadant: man får fortfarande två kort, det finns mörkar, en flopp och ett fjärde och ett femte kort, men sedan upphör likheterna. Försöker du beta aggressivt med 10–2 eller 3–4 på handen kommer du upptäcka att det inte fungerar lika effektivt som för Martin de Knijff eller Jennifer Harman i en WPT-final.

Orsaken är att det du ser på tv är slutet på en turnering i no-limit, där bara ett fåtal spelare är kvar vid bordet, mörkarna är skyhöga i relation till spelkapitalet och pokerpsykologi har tagit över där pottoddsmatematiken inte längre räcker till. Spelare i världsklass är då villiga att ta sig en aggressiv svängom med starthänder du normalt tveklöst ska kasta före floppen, och de gör det eftersom de förlitar sig på att de kan läsa motståndarna och situationen korrekt.

En annan sak som faktiskt inte alla vet om är att programmen redigerats hårt för att lyfta fram de ”intressanta” givarna. Ett avsnitt av till exempel Pokermiljonen består av fem, sex timmars spel som klippts ned till 45 minuter.

”Vanliga” givar, där någon höjer före floppen och vinner potten för att alla de andra lägger sig, har tagits bort.

Så om du tror att det som är bra för Martin de Knijff automatiskt är bra för dig, kommer du att få en chock. Sitter du i ett straight-limitspel vid ett fullt bord på ett kasino eller på nätet, och försöker spela i en stil som är anpassad för en WPT-final i no-limit mot två eller tre andra, kommer du att förlora.

Olika omständigheter i poker kräver olika spelstil, så enkelt är det.

Lär dig först en solid, procentuell poker i grunden, och komplettera sedan med finesserna när du väl tagit steget till finalbordet.

Dan Glimne (poker@aftonbladet.se), Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln