Halva livet i fängelse

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

Yang Tongyan har skrivit artiklar med krav på politisk och demokratisk förändring i Kina. För detta dömdes han i maj 2006 till tolv års fängelse för ”omstörtande verksamhet”.

Han anklagades också för att ha tagit emot pengar från utlandet som skulle delas ut till fängslade regimkritiker och deras familjer, och för att ha planerat att bilda en lokal gren av det förbjudna Kinesiska demokratiska partiet.

Det är inte första gången som Yang Tongyan avtjänar ett långt fängelsestraff. 1990 dömdes han som 28-åring till tio års fängelse för att ha kritiserat hur regimen slog ner demokratirörelsen 1989 och för att ha försökt bilda ett politiskt parti. Han släpptes år 2000, men fortsatte att trakasseras av polisen.

I slutet av december 2005 sattes han i husarrest och ett halvår senare fängslades han igen. Innan rättegången misshandlades han av polisen. Rättegången hölls bakom stängda dörrar, men sympatisörer till Yang Tongyan genomförde en hungerstrejk utanför domstolsbyggnaden.

I domen skrev rätten att Yang Tongyan hade attackerat Kommunistpartiet och det socialistiska systemet och ”konspirerat för att omstörta den kinesiska statsmakten”. Det faktum att han tidigare hade suttit i fängelse sågs som en försvårande omständighet.

Yang Tongyan sitter i stadsfängelset i Nanjing där han till en början tvingades arbeta upp till tio timmar om dagen med att tillverka fotbollar och basketbollar under mycket ohälsosamma förhållanden. I slutet av förra året fick han lättare arbetsuppgifter som fängelsebibliotekarie. Han lider av diabetes, artrit och högt blodtryck, och hans hälsotillstånd har försämrats i fängelset eftersom han inte får tillräckligt med vård.

I år tilldelades Yang Tongyan den amerikanska PEN-klubbens pris ”Freedom to write” på 10 000 dollar. Yang Tongyan kommer att friges den 22 december 2017. Han kommer då vara 55 år och ha suttit i fängelse 22 av dessa.

Amnesty International

Följ ämnen i artikeln