OBOS Damallsvenskan i fotboll

Veckans elva: ”Hon trotsade xG-siffror och sannolikhetslära”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

En defensiv byggd från två ramstarka ”gårdar”. Ett målfarligt, kreativt och hyperoffensivt mittfält. Och ungdomligt på topp.

Här är veckans elva i damallsvenskan, signerad Sportbladets Makoto Asahara.

Kelsey Daugherty.
Kelsey Daugherty.

Målvakt:

Kelsey Daugherty, Djurgården

Hade en hel del att göra när Djurgården höll Vittsjöoffensiven på stången. Hon hade också med andra ord en väldigt stor del i att Djurgården kammade hem sin tredje raka nolla i baklängesmålskolumnen.

Försvar:

Glodis Perla Viggosdottir, Rosengård

Seriens bästa mittback? Jo, jag vill nog sträcka mig så långt som att säga det. Om hon inte är vältajmad och välplacerad i bollåtererövringsfasen så är hon en räddande ängel på en mållinje. Som hon var i seriefinalen mot BK Häcken. Lägg därtill en mycket känslig uppspelsfot som i sig är ett offensivt vapen.

Emma Berglund.

Emma Berglund, Rosengård

Även Viggosdottirs mittbackskollega lyfte sig när Rosengårdsförsvaret neutraliserade ett vanligtvis betydligt mer frejdigt BK Häcken. Den erfarna mittbacken satte knappt en fot fel mot hennes tidigare lagkamrater och var även hon starkt bidragande till att Rosengårds 2–0-seger inte bara var tung utan också kassaskåpssäker.

Fanny Lång, Djurgården

Djurgårdsdefensiven höll inte bara tätt bakåt. De såg också till att det blev mål framåt. Att det just var Fanny Lång som slog till är nog desto mer oväntat än sättet som just Fanny Lång gjorde det på. Naturligtvis via ett långskott. Vi minns ju alla den galna frisparken från ifjol (om inte så leta upp klippet, för guds skull!)

Mittfält:

Hanna Bennison, Rosengård

Supertalangen fick chansen från start i en något ovan högerytterposition. Och hon tog chansen. Som om inte det läckert inchippade 1–0-målet var nog så har hennes klacktunnel från matchen vevats både en och två gånger på sociala medier.

Verkar ha prickat både formen och spelglädjen lagom till OS.

Frida Maanum, Linköping

Linköpingsoffensiven fick utdelning med hela fyra mål framåt mot Kif Örebro. Och sedvanligt var det norska storstjärnan Frida Maanum som var kreatören och dirigenten på mittfältet. Dessutom stod hon för ett av målen. Detta i hennes sista hemmamatch som Linköpingsspelare. Det råder ingen tvekan om att lagkaptenen, mittfältsvirtuosen och pådrivaren kommer att lämna ett enormt tomrum efter sig på Linköping arena.

Matilda Vinberg.

Matilda Vinberg, Hammarby

Hon mindes knappt själv hur det gick till, utan konstaterade blott efter matchen att hon behövde visa vägen och ta initiativ för ett Hammarby som inte riktigt fungerade lika flödande och hackfritt som vanligt. Halvvolleyavslutet som 18-åringen slog till med var inte bara matchvinnande. Det var oerhört vackert också. Ett sådant trotsande av xG-siffror och sannolikhetslära var precis det Hammarby behövde för att få fira tre poäng med hundratals återvändande fans.

Alice Nilsson, Kristianstad

Som Kristianstad har väntat på sin offensiva islossning. 6–1-segern mot Piteå var viktig på alla sätt och vis, och Alice Nilsson var inblandad på precis alla sätt och vis. Den 25-åriga KDFF-trotjänaren stod bland annat för två av målen – och även en i övrigt fin insats.

Amanda Nildén, Eskilstuna United

Om det så är som wingback eller som mer offensivt placerad ytter så är Amanda Nildén ovärderlig för Eskilstunas offensiv med sin företagsamhet på vänsterkanten. Den 22-åriga BP-produkten stod för en ny, fin insats när hon låg bakom mycket i 2–0-segern borta mot AIK.

Anfall:

Cornelia Kapocs, Linköping

Linköping har ett rejält offensivt framtidskapital i 20-åriga Cornelia Kapocs. Det visste vi redan sedan tidigare. Och det påmindes vi om när hon stod för hälften av LFC-målen i 4–1-segern mot Örebro. Även nyttig i övrigt med sin snabbhet och förmåga att utmana en mot en.

Sveindis Jane Jonsdottir

Sveindis Jane Jonsdottir, Kristianstad

Hon assisterade mål med både precisa djupledspassningar och långa inkast. Och till slut skulle hon också få göra ett mål själv. Oavsett om hon hade fått göra det eller inte i Kristianstads 6–1-kross så råder det ingen som helst tvekan om att Sveindis Jane Jonsdottir är tillbaka på allvar efter sin skadefrånvaro.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Genomgång: Kontraktsläget i damallsvenskan – de kan lämna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

FC Rosengård

Djurgårdens IF Fotboll

Linköpings FC

Kristianstads DFF

Eskilstuna United DFF

Hammarby Fotboll dam