Fem punkter: Det har hänt runt Irans landslag under fotbolls-VM

Publicerad 2022-11-29

Iran har skapat mer än bara fotbollsrubriker under VM i Qatar.

Men det är inte alltid enkelt att hänga med i vad, hur och varför?

Här listar vi fem punkter som förklarar vad som har hänt.

Iranska spelarna tysta under nationalsången

Under hösten har det pågått stora protester i Iran. Anledningen är att 22-åriga Mahsa Jina Amini avled i mitten av september, efter att ha gripits av landets moralpolis för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på ett korrekt vis.

I Irans VM-premiär stod de iranska spelarna tysta när nationalsången ekade i högtalarna. Tystnaden såg som ett stöd till protesterna mot regimen i hemlandet.

Spelarna avbröt protesten

Men i nationens andra gruppspelsmatch, mot Wales, slutade spelarna sin protest. På tv-bilderna syntes hur de sjöng med i nationalsången igen.

Uppgifter: Hotades till att sjunga

CNN har kommit med uppgifter om att de iranska landslagsspelarna hotats till att bland annat sjunga nationalsången innan matcherna.

Enligt en källa till tv-bolaget kallades samtliga spelare in på ett möte av det iranska revolutionsgardet (IRGC) och där, uppger källan, att spelarna hotades med att ”deras familjer skulle utsättas för våld och tortyr om de inte sjöng med i nationalsången eller om de protesterade mot regimen i Teheran”.

Fotbollsspelare gripen i Iran

Samtidigt som VM pågår och det iranska landslaget har visat sitt stöd till de som protesterar i Iran så har fotbollspelaren Voria Ghafouri, 35, gripits.

Han uppges ha, enligt regimen, ”förolämpat och försvagat landslagets rykte” och greps därför efter en träning med sitt klubblag Foolad Khuzestan, enligt AFP.

Voria Ghafouri har 28 a-landskamper på meritlistan, men var inte uttagen till det pågående världsmästerskapet i Qatar.

USA bytte ut Irans flagga

USA och Iran spelar i samma VM-grupp och möts i kväll (29 november).

Men redan inför landskampen har den skapat rubriker och reaktioner. Det amerikanska landslaget har valt att använda en iransk flagga med endast färgerna grön, röd och vit på sociala medier.

I den officiella flaggan, som USA bytt ut i sina inlägg, finns ett emblem och en islamisk text som infördes efter den islamistiska revolutionen 1979 och förknippas med regimen.

Följ ämnen i artikeln