AIK slog Häcken – avgjorde på straff

Alm: ”Domarna var dåliga i dag”

Av: Andreas Käck, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK går upp i serieledning efter 2–1-seger mot Häcken.

Då sågar Andreas Alm domarna.

– De avgjorde matchen, säger han.

– Det var kanske ett rån, erkänner Henok Goitom.

Chinedu Obasi gav AIK en smakstart i bortamötet mot Häcken. I den 26:e minuten stänkte han in 1-0. Målet blev omdiskuterat då Häckens mittback Rasmus Lindgren menade att han borde fått frispark i upprinnelsen till målet för knuff i ryggen.

– Det är frispark till mig. Jag ska filma – eller inte filma kanske – men jag borde lägga mig ner i den situationen så att jag får den, säger Lindgren.

I den 56:e minuten kvitterade Häckens målkung Paulinho med ett skruvat avslut, men tio minuter senare fick AIK straff.

Domaren ändrade sig

Karol Mets gick omkull i offensivt straffområde efter duell med nyss nämnde Paulinho. Huvuddomare Glenn Nyberg valde först att fria, men efter diskussion med linjedomaren Joakim Amri Nilsson pekade han på elvameterspunkten.

– Paulinho drar i honom så det kan bli straff – absolut – men man kan blåsa straff massa gånger i så fall. Då är det fyra frisparkar och tre straffar i samma situation, säger Andreas Alm som hade specialstuderat situationen på video efter matchen.

På straffen klev Sebastian Larsson fram och frälste AIK.

Häcken sågar domarna

Efteråt var Häcken rasande.

– Man kan inte säga något för då blir man avstängd. Men domsluten är tveksamma. Första målet och så deras straff. Vi blir jävligt förbannade. Vi kanske inte tar poäng mot topplagen eftersom vi får domslutet emot oss? säger Ahmed Yasin och får medhåll av Lindgren:

– Det är två felaktiga beslut som de gör mål på. Vi klart bättre än AIK i dag.

Andreas Alm fyller i:

– Vi blir ju stämplade som dåliga förlorare, vi fattar det. Domarna kan ha avgjort matchen när Lindgren blir tacklad. Sen får de straff också. Det blir vårt fall. Domarna var arga på oss i paus. Vi var sura på domarna. Det kanske inte gynnar oss, men så är det, säger han och fortsätter:

– Jag har varit jättejobbig mot domarna i år. Jag mejlar hela tiden om domslut. Söker upp dem på alla sätt. Jag vill ta reda på vad de menar och de har sagt att de vill ha dialogen. Men de har slutat svara mig! Så det finns ingen dialog längre.

Hur ser du på det?

– Det får stå för domarna. Jag kommer inte sluta skicka mejl eller höra av mig, säger Alm som tyckte att hans lag gjort en mycket bra match.

Elyounoussi avstängd

Rikard Norling dök inte upp på presskonferensen och vägrade dessutom uttala sig om domarinsatsen under tv-sändningen.

– Jag tror att Rikard tycker det är tjatigt att jag alltid pratar om domarna. Men vi kan inte slå AIK om vi får domsluten mot oss. Det är helt omöjligt för oss då, säger Andreas Alm.

Henok Goitom förstod frustrationen:

– Det är kanske ett rån i dag. Häcken-spelarna känner säkert att de har kontroll över matchen. Men vi är tunga att möta och oavsett om det är konstgräs eller mycket vind så att man knappt kan spela så gnäller vi inte utan gör det så bra som möjligt. Sen får vi tre poäng. Andra lag hade kanske kollapsat med samma förutsättningar.

Segern gör att AIK kliver upp i tillfällig (?) serieledning och sätter press på Djurgården och Malmö. Det enda negativa för Gnaget var att Tarik Elyounoussi drog på sig ett gult kort och därmed missar derbyt mot Hammarby nästa helg.

1 av 3 | Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.