Svenskarnas mardröm – Barcelona vände och vann

Uppdaterad 2023-09-24 | Publicerad 2023-09-23

Det såg ut att bli svensksuccé borta mot Barcelona – tvåmålsledning, Williot Swedberg inbytt och Carl Starfelt med kaptensbindeln.

Men då vände Barça mot Celta Vigo – på åtta minuter.

– Det är inte mycket som har fungerat i Barcelonas anfallsspel, men plötsligt så sitter det, sa TV4:s expert Vicki Blommé efter segermålet.

I den 81 minuten reducerade Robert Lewandowski. I den 89 avgjorde João Cancelo för Barcelona med sitt 3–2 mål.

Däremellan låg samma duo bakom kvitteringsmålet – Cancelo assisterade Lewandowski.

Den svenska drömmen blev mardröm

Men minut 77 sticker ut lite särskilt ur ett svenskt perspektiv.

Då ersatte Williot Swedberg Celta Vigos lagkapten Iago Aspas. Tränaren Rafa Benitez tyckte att anfallaren hade spelat färdigt direkt efter att han spelat fram till lagets andra mål.

När Aspas byttes ut fick Carl Starfelt – som flyttade till den spanska klubben så sent som i somras – äran att ta på sig kaptensbindeln. Och han hyllades i TV4:s sändning.

– Han är en ledare i den där backlinjen, sa Vicki Blommé.

Trots allt skandinaviskt i målprotokollet

Innan matchens scenförändring var det en norrman som inledde målskyttet. Jorgen Strand Larsen blev frispelad och placerade in bollen bakom Ter Stegen.

I andra halvlek jagade Barcelona kvittering och anföll med många spelare. Det ledde till stora ytor för bortalaget i omställningarna, och det var på en sådan de utökade ledningen.

För tabellen betyder vändningen att Barcelona går upp i ligaledning. Celta Vigo harvar i botten och har bara vunnit i en av de sex första omgångarna.

Den segern kom efter ett lyckat Swedberg-inhopp – han nickade in segermålet borta mot Almeria.