Guldtruppen – så bra har de varit

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Guldglädjen i Göteborg är vild – och det är inte så konstigt.

I Göteborgs guldtrupp är det bara tre som vunnit SM-guld tidigare.

Här sätter Sportbladet betyg på samtliga spelare.

▪▪▪

Målvakter:

Jennifer Falk, 27, Sverige.

En stor nyckelspelare som tagit stora kliv i år och tagit chansen i A-landslaget efter Hedvig Lindahls skada. Kallas Supernollan i Göteborg efter alla hållna nollor. Haft en speciell väg fram till sitt första SM-guld. Satsade på tennis och var sedan utespelare i fotboll innan hon skolade om sig till målvakt för mindre än tio år sedan.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Jennifer Falk.

Lisa Hall, 18, Sverige. Inte spelat. Inget betyg.

Den helt oprövade junioren har fått vara andravalet bakom Falk när Geurts varit borta på grund av skada. Har dock aldrig behövt rycka in.

Loes Geurts, 34, Nederländerna. Inte spelat. Inget betyg.

En hjärnskakning kraschade säsongen, men hade ändå haft svårt att peta suveräna Falk. Varit i klubben sedan 2014 och har ett EM-guld och VM-silver sedan tidigare på meritlistan.


Backar:

Emma Kullberg, 29, Sverige.

En late bloomer som togs ut i landslaget för första gången som 27-åring. Har axlat rollen som försvarsgeneral på ett imponerande sätt och tar sitt första SM-guld under första säsongen i Göteborg. En stark fyra.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Emma Kullberg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Emma Berglund.

Emma Berglund, 31, Sverige.

Rutinerad back med meriter från landslaget och franska PSG. Har flera SM-guld med såväl Umeå som FC Rosengård sedan tidigare. Kaptenen har haft en del skadebekymmer under säsongen och är enligt uppgifter till Sportbladet på väg till rivalen i Skåne.

Emma Koivisto, 26, Finland.

Löpstark spelare som jobbar kopiöst hårt på sin kant. Har ett utgående kontrakt och mycket talar för att finskan lämnar klubben efter sin tredje säsong och första SM-guld.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Natalia Kuikka.

Natalia Kuikka, 24, Finland.

Har gjort en storstilad säsong och spelat såväl i trebackslinjen som på mittfältet. Har sedan en tid tillbaka gjort klart med ny klubb till nästa säsong, nämligen Portland Thorns FC, topplag i amerikanska ligan. Första SM-guldet.

Emily Sonnett, 26, USA.

En världsmästare som plockades in på lån i slutet av sommaren. Har spelat alla matcher sedan dess och bärgar SM-guld. Varit stabil utan att glänsa.

Mittfältare:

Julia Roddar, 28, Sverige.

Lämnade Kvarnsveden för Göteborg för några år sedan efter att hon också plockats in i a-landslaget. Har stått för flera fina prestationer och fått förtroende från start i merparten av säsongens matcher trots tuff konkurrens på mittfältet. Vinner sitt första SM-guld.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Julia Roddar.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Filippa Curmark.

Filippa Curmark, 25, Sverige.

En bjässe för sitt Göteborg i år vilket också förbundskaptenen Peter Gerhardsson har premierat med en plats i A-landslaget. Fick ersätta Caroline Seger i sin landslagsdebut och visade att hon vill vara där i framtiden. Utvecklats enormt i år – tar första guldet.

Vilde Böe Risa, 25, Norge.

Böe Risa målades upp som en av de riktiga nycklarna inför säsongen men skador har stoppat norskan från kontinuitet. Har när hon väl spelat gjort skillnad. Tar första SM-guldet med klubben som hon varit i sedan 2018.

Filippa Angeldahl, 23, Sverige

Nyförvärv inför säsongen som vi kallade något av en lyxvärvning med tanke på kvaliteten på mittfältet. Har spelat nästan alla matcher och varit stabil. Första SM-guldet.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Hanna Wijk.

Hanna Wijk, 16, Sverige.

En jättetalang som Göteborg tror mycket på. Har fått mängder av inhopp och även chansen från start ett par gånger och då imponerat trots sin ringa ålder. Tar ett första SM-guld som 16-åring – inte illa.

Bri Folds, 22, USA.

Var en uppmärksammad värvning under säsongen då Linköping bekostade resa och boende under provträning. Efter Göteborgs ”kupp” har hon haft svårt att ta plats i laget och har endast fått några inhopp. Enorm besvikelse på så sätt.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Brianne Folds.

Anna Csiki, 20, Ungern.

Det ungerska nyförvärvet har fått ett par matcher från start, annars en hel del inhopp på det tuffa mittfältet i Göteborg. Har inte gjort några större intryck. Första SM-guldet under första säsongen i Sverige.

Julia Zigiotti Olme, 22, Sverige.

Har tidigare spelat damallsvensk fotboll i nästa års nykomlingar Hammarby och AIK. Nu tar landslagsmittfältaren guld under sin andra säsong i Göteborg. Förväntningarna på Zigiotti var väldigt höga på förhand – och kanske att man väntat sig ännu mer. Stark trea.

Hanna Andersson, 19, Sverige. Inte spelat tillräckligt. Inget betyg.

Talang som har gjort några inhopp i damallsvenskan i år liksom de två senaste säsongerna, flyttades upp från F19-laget inför säsongen ifjol.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Pauline Hammarlund.

▪▪▪

Anfallare:

Pauline Hammarlund, 26, Sverige.

Kommit tillbaka från år av skadehelvete och är lagets bästa målskytt och den som sticker ut i den på förhand så fruktade anfallstrion. Har jobbat stenhårt matcherna igenom och spelat fram till mängder av mål också. Har ett SM-guld från 2012 med Tyresö sedan tidigare – var då precis i början av karriären.

Stina Blackstenius, 24, Sverige.

En prestigevärvning från Linköping inför året men skador har gjort att det inte varit en särskilt lyckad säsong för landslagsanfallaren. Har ett guld med Linköping 2016 sedan tidigare men den formen hon hade då har lyst med sin frånvaro.

Rebecka Blomqvist, 23, Sverige.

Har hamnat lite i kläm i anfallstrion i Göteborg och startat lite mer än hälften av säsongens matcher. Stått för gedigna matcher när hon fått chansen. Första SM-guldet för den unga anfallaren.

Evelyn Ijeh, 19, Sverige. Inte spelat tillräckligt. Inget betyg.

Ung och lovande spelare som fått några inhopp i år i laget som har många starka anfallare i truppen. Skrev på ett a-lagskontrakt inför den här säsongen och är med och tar klubbens första guld direkt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.