”Bra vi fick en käftsmäll mot AIK”

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2016-02-20

IFK Norrköping körde över Östersund

Det var en plusgrad och snöfall i Norrköping, men spelet värmde under långa perioder.

Regerande mästarna besegrade Östersund med 4–0 i Svenska cupen.

– Vi har ett bra grundspel och en tro på oss själva, säger kantspringaren Nicklas Bärkroth till SVT.

IFK Norrköping åkte på en rejäl smäll mot AIK (1–4) förra helgen, och i cupmötet med Östersund såg de regerande mästarna ut att vända andra sidan till.

Men bara i tio minuter. När den allsvenska nykomlingen sprungit av sig på Nya Parken och ”Peking” tog över spelet var det för att periodvis dominera fullständigt.

– Vi var lite trögstartade men är klart nöjda med första halvlek. De kommer inte till några jättefarliga lägen. Det är vi som står för dem, säger Nicklas Bärkroth till SVT.

Tekie imponerade på mitten

Det var kompakt mellan lagdelarna, 18-årige Tesfaldet Tekie styrde mycket av det offensiva spelet med sin magiska högerfot, Nicklas Bärkroth löpte som en häxpipa och vågade utmana, Andreas Johansson höll ihop försvaret och Arnor Ingvi Traustason slet i båda riktningar.

Resultatet? 2–0 i halvtid, tidigt säkrad seger och en smakstart på gruppspelet.

Arnor Ingvi Traustason gjorde 1–0 genom att trycka in en målvaktsretur efter skott från Tesfaldet Tekie. Bärkroth, framspelad av Traustason, dundrade in bollen som betydde 2–0 i krysset.

– Ibland går man på lite nitar och det var bra att vi fick en käftsmäll mot AIK. Vi var tvungna att hoppa på hästen och visa att vi är med igen, säger Nicklas Bärkroth till SVT.

Klassmål av Kujovic

I den andra halvleken blev IFK Norrköping mer än tillåtet passivt och bjöd in Östersund i matchen, men det hindrade inte mästarlaget från att dryga ut ledningen.

Emir Kujovic, i samarbete med Bärkroth, gjorde ett klassmål innan inhopparen Joel Enarsson avslutade målskyttet.

– Det är bra att vinna på hemmaplan och viktigt att hålla nollan, men i andra halvlek kan man kräva mer av spelet. säger lagkaptenen Andreas Johansson till SVT.

Så var IFK Norrköping

Svenska cupen, grupp 1: IFK Norrköping–Östersund 4–0 (2-0)

Målen: 1–0 (17) Arnor Ingvi Traustason, 2–0 (36) Nicklas Bärkroth, 3–0 (72) Emir Kujovic, 4–0 (90) Joel Enarsson.

Utropstecknet

Oj, oj, oj, vilken talang IFK Norrköping har i Tesfaldet Tekie. 18-åringen spelade bara två matcher från start under guldåret 2015, men Peking-fansen lär få se mer av mittfältaren under 2016. Tekie var lysande i första halvlek. Vilken spelförståelse, vilken högerfot, vilka framspelningar.

Frågetecknet

Allsvenskan sparkar i gång den 2 april, då IFK Norrköping möter Malmö FF på Swedbank Stadion. Det är ett tag dit, men skadelistan oroar. Nyförvärven Andreas Blomqvist och Eric Smith missade mötet med Östersund, precis som David Mitov Nilsson, Alhaji Kamara och Marcus Falk Olander.

Defensiven

Försvarsmässigt imponerade inte IFK Norrköping mot AIK, men det var då det. Östersund skapade visserligen ett par målchanser, men det finns ingen anledning till oro. Andreas Johansson och Jon Gudni Fjoluson, nyförvärvet från Gif Sundsvall, kommer att bilda ett av allsvenskans mest svårforcerade mittlås.

Offensiven

Anfallarna Emir Kujovic och ”Totte” Nyman hittar varandra i sömnen och när Nicklas Bärkroth och Arnor Ingvi Traustason fyller på anfaller IFK med både tyngt och fart.