Allsvenska storlagen enkelt vidare i Svenska Cupen

Uppdaterad 2022-09-01 | Publicerad 2022-08-31

AIK levde farligt men ett trippelbyte från Henok Goitom gav avancemang mot Hudiksvall.

Romain Gall plockades fram från fiskpinnarna och svarade för tre mål i Malmö FF:s förkrossande 9–0-seger mot Brålanda.

Även IFK Göteborg tog sig enkelt vidare till cupens gruppspel.

Malmö FF
IFK Göteborg

AIK har åkt ur Conference League, presterat ojämnt i allsvenskan och sparkat tränaren Bartosz Grzelak.

Det luktade även skrälläge i paus för Hudiksvalls FF, topplag i division två, hemma mot Gnaget.

Nabil Bahoui gjorde 1–0 för det allsvenska storlaget i nionde minuten, men där Hudiks Araya Zerai svarade för 1–1 strax före paus.

AIK var pressat när hemmalaget träffade stolpen i inledningen av den andra halvleken men ett trippelbyte från AIK-tränaren Henonk Goitom i 57:e minuten löste knutarna.

PLUS: Allsvensk panel: Så slutar guldstriden

Inhopparen Nicolas Stefanelli svarade för 2–1 mindre än en minut efter att han kommit in (58), Erik Ring för 3–1 (67) och Sebastian Larsson (även han en av spelarna i trippelbytet) för 4–1 ( 72). Det hela slutade 4–2 för AIK efter en vacker Hudikreducering genom Filip Caselius inför 1 336 betalande åskådare.

Laget från nedre halvan av division tre, dalsländska Brålanda, hoppades på någon form av mirakel mot regerande cupmästarna Malmö FF med cirka 2 000 åskådare på plats på Sörbyvallen.

Det hoppet varade i en dryg minut när fotbollens hierarki snabbt gjorde sig påmind.

Efter 64 sekunder svarade Patriot Sejdiu för 1–0 för gästerna. Ola Toivonen svarade sedan för tre assist, Sejdiu för ytterligare ett mål och Romain Gall för 1+1 när det stod 5–0 redan i paus för regerande mästarna. Hela 9–0 till slut för MFF med både Sejdiu och Gall som tremålsskyttar.

Det var Galls första mål för MFF på tre år. Senste fullträffen var mot Falkenberg i allsvenskan i augusti 2019. 2020 och 2021 var amerikanen utlånad till först Stabaek och sedan Örebro SK.

Den här säsongen har det innan målfesten mot Brålanda blivit noll mål och bara 25 minuter i cupens gruppspel i våras och 60 minuter i 0–4-förlusten mot Djurgården i maj för Romain Gall.

Så det här var något helt annat för Gall som, i alla fall tillfälligt, plockades upp från frysboxen.

IFK Göteborg vilade bland annat skyttekungen Marcus Berg när de ställdes mot division ett-laget Torn i Lund. Hemmalaget hade väl så mycket av spelet under den första halvleken, men det var Blåvittnyförvärvet Eman Markovic som kontrade in 1–0 i 23:e minuten.

Tidigt i andra halvlek ökade Emil Salomonsson på till 2–0 (47) på en säker straff. IFK Norrköpingsnyförvärvet Markovic, som haft det lite jobbigt i första matcherna för Blåvitt, visade att formen är på väg uppåt och svarade även för 3–0 (72).

PLUS: Lönelista: Så mycket tjänar spelarna i allsvenskan

Vidare till vårens gruppspel i Svenska cupen är även allsvenska GIF Sundsvall efter 3–0 borta mot Stocksund, Kalmar FF efter 2–0-seger borta mot Tvååker, Varberg som bortavann, 4–0, mot Ljungskile, Helsingborg via 6–0 när de gästade Tord och Mjällby efter 2–0 borta mot Hässleholm.

Inga stora skrällar, alltså. Divison två-laget Onsala skickade däremot ur Superettanlaget Örgryte från cupspelet efter 3–1-seger hemma på Rydets IP.