Bank: Är vi redo för det här?

Uppdaterad 2017-07-26 | Publicerad 2017-06-04

För två veckor sedan skulle Sportbladet publicera en text om målvaktstalanger inför mötet mellan IFK Göteborg och AIK.

Matchen blev uppskjuten, företeelsen finns kvar.

I dag spelar AIK mot AFC Eskilstuna, det är en match mellan 20-åringarna Oscar Linnér och Tim Erlandsson. Det är också en anledning att titta närmare på fenomenet med unga målvakter igen.

Alla undrar om de är redo. Kanske borde vi istället fråga om vi är det.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Tre dagar efter match, två dagar före nästa.

AIK släntrar ut på träningsplanen vid Karlberg, och det är den där sorts förmiddag när fotboll verkligen framstår som världens bästa yrke.

Perfekt grönt gräs, fågelkvitter, stillhet, klarblå himmel, en majsol som smeker mer än den steker, och så ljudet av skor mot bollar.

Kan det bli bättre?

Oscar Linnér tycker ju det. Han är fortfarande förbannad på den där maskningsvarningen mot Örebro, som gör att han är avstängd när AIK möter IFK Göteborg.

– Den är ett skämt. Vi har överklagat, men det finns inte en chans att det går igenom. Men ska det fortsätta så här vet jag inte vad jag gör.

Sen börjar han dagens pass, tillsammans med reserven Kenny Stamatopoulos och junioren Gustav Nyberg. Medicinbollar som smäller i händer, skott som studsar i stolpar, hopp över häckar, pam-pam-pam. Målvaktstränaren Thomas Thudin som hetsar:

– Gå järnet nu på alla bollar. Nu är det MATCH!

En målvakt ska rädda bollar. En målvaktstränare ska lära en målvakt att rädda bollar.

Ja. Och nej.

Sett över de senaste sju säsongerna har snittåldern för en allsvensk målvakt legat på prick 27 år, det är två år lägre än i Serie A eller Premier League men det bekräftar ändå tesen om att målvakter oftast är de äldsta i laget.

Så när plötsligt sex allsvenska klubbar satsar på målvakter som håller U21-ålder finns det all anledning att ta reda på vad det är som förändrats. Är det målvaktsrollen, träningen, klubbarna eller målvakterna själva?

Har fått en unik uppgift

Oscar Linnér går undan och kör explosivitetsträning, ensam med Thomas Thudin, repetition efter repetition, med en liten kamera monterad bakom målet.

– Så JÄVLA bra! skriker Thudin efter ett lyckat frånskjut.

Skälet till att jag står fem meter därifrån är inte för att Oscar Linnér är en alldeles särskild målvaktstalang.

Det är han kanske, men mest av allt är det uppgiften han fått som är unik.

De hade alla de där Alexander Isak-pengarna, men valde ändå att satsa på en oprövad 20-åring som AIK:s förstemålvakt. Vad fan tänkte dom?

Till slut sätter Maths Elfvendal ner foten.

– Det kostar att spela en ung målvakt? Bullshit! Det kostar att spela en dålig målvakt.

Spelar ålder någon roll? Elfvendal själv är bara 30, men är nu Sveriges mest synliga målvaktstränare i sina dubbla roller i IFK Norrköping och landslaget.

Efter en halvtimmes diskussion om expected goals, guldzoner, André Onanas roll i Ajax, Javi Garcias målvaktsträning i Sevilla och fler målvaktsnamn än vad som är rimligt är det där han landar.

– Min grundidé är att man inte får unga spelare. Man skapar dem. I Norrköping vann vi SM-guld 2015, fansen sjöng att ”grabbarna på plan, hälften är från stan” – men de blev ju bra för att de fick chansen att spela.

Maths Elfvendal tar sats.

– När det gäller målvakter är det jäkligt viktigt hur tränarna arbetar. De har ett ansvar för att spelarna är mentalt redo, att de inte bränner ut dem, att de är trygga i sin feedback. Unga målvakter har inte samma förtroendekapital som äldre, men alla gör misstag. Har du valt att satsa på en ung målvakt så får du stå för det valet. Även om det blir problem.

Jag ringer runt till målvaktstränarna i allsvenskan, samma budskap går igen.

Sven Andersson, IFK Göteborg:

– Det gäller att ge alla de som fått chansen tålamod, att inte peta dem direkt när de gjort misstag. Kolla De Gea i United, det var ingen som trodde han skulle utvecklas till PL-målvakt under det första året.

Damir Hadranovic, Halmstad:

– Man måste ha rätt att göra ett misstag. Även om målvaktens misstag blir så synliga.

Donald Arvidsson, Kalmar FF:

– Det är modigt, framför allt av Blåvitt och AIK, att köra med Pontus och Linnér. Jag tror att klubbarna blivit modigare, att de lärt sig acceptera att ge de unga chansen. Men det blåste ju i AIK för några omgångar sedan. Hade Kevin Stuhr Ellegaard eller Johan  Wiland gjort den sortens missar hade det blåst över, men det var annorlunda nu.

Jo, det blåste.

Den 22 april spelade AIK borta mot Jönköpings Södra, läget var spänt efter en derbyförlust mot Hammarby i matchen före. AIK förlorade med 2–1, efter två målvaktstavlor av den oprövade 20-åringen längst bak.

Supportrar, media, mängder av kritiska röster undrade varför inte AIK investerat i en etablerad, äldre målvakt. Den här Linnér verkade ju inte palla trycket.

Fyra matcher senare, fyra nollor senare, sitter han med solen i ansiktet och berättar om hur värdefull den där smällen i Jönköping är.

– Absolut. Det är nog den mest lärorika match jag har spelat och kommer att spela i hela mitt liv.

Utifrån kunde det se ut som ett beslut fattat i stunden, det här att AIK valde bort alternativet att köpa in en färdig målvakt.

Det var det inte.

Riskanalys av klubben

Redan för två år sedan lade Oscar Linnér och målvaktstränaren Thomas Thudin upp färdriktningen med målet att göra honom  till AIK:s förstemålvakt 2017.

Om han var mogen för uppdraget? AIK hade en vinter på sig att göra en slutgiltig riskanalys.

– Frågan om han skulle klara det kom inte så konkret. Det var mer ”hur ser Oscar ut?”. Ingen har ju riktigt vetat hur han skulle se ut i tio raka allsvenska matcher, det fanns bara en tro. Vi har inte haft några svar, säger Thudin.

– De har gjort en väldigt noggrann utredning av hur jag klarar det mentalt, under hela försäsongen hade jag ögonen på mig hela tiden. Mannen som står där borta… ibland blev jag chockad över att han hade sett saker som jag knappt själv ens hade noterat. Jag kände att ”shit, han har ögonen på mig”. Och han hade rätt.

Oscar Linnér sveper med handen i riktning mot tränaren Rikard Norling.

Kan du ge ett konkret exempel på vad Norling tittade på?

– Ta till exempel… när vi skulle göra någon form av spelövning började de med att slå in ett långt inlägg mot mig, för att se hur jag kunde kommunicera med backarna och hantera det. Det var väldigt mycket sånt.

– Jag tror AIK var nyfikna på att se om jag höll, för om jag gör det har de en bra lösning som inte kostar särskilt mycket och samtidigt blir en inspiration för akademin, som visar att man kan jobba sig upp i A-laget från de egna leden. Det är mycket möjligt att det finns saker en 30-åring hade gjort bättre, samtidigt finns det andra saker som den här lösningen kan ge AIK, som har ett annat värde.

Men det är svårt att veta om man kan simma utan att kasta sig i vattnet.

Efter tabbarna i Jönköping var både Linnér och AIK ute på djupt vatten, i full storm.

Varför kommer de unga målvakterna fram just nu?

Det finns inte en förklaringsmodell, utan flera. Bättre utbildning, tidigare. Bättre förutsättningar. Större insikt hos klubbarna om att de behöver speltid, genom utlåning. Digital utrustning. En ny sorts målvaktsroll, där offensiven är viktigare.

Damir Hadranovic, Halmstads BK:

– Jag tror att möjligheterna att bli bra utbildad är mycket större i dag än för 15 år sen. Att målvakterna kan få se sig själva, att man som tränare kan förstärka. Man kan visa, göra en matchanalys, jobba bättre med den isolerade träningen. Sen har rollen förändrats, man vill ha en spelande målvakt, någon som kan hitta en passning.

Timy Karlsson, målvaktstränare, SvFF:

– Den nya generationen har fått specifik målvaktsträning. Stor-klubbarna är mycket mer utbildade när det gäller målvakters träning, arbetar mer med video och så vidare.

Ulf Thorsson, J-Södra:

– Det är ingen tillfällighet, det har att göra med ett större fokus på målvakter och deras träning, ute i föreningarna. Det börjar ta form nu. Spelet har förändrats, och rollen med det. Jag kan bara se på oss i Jönköping de sista fyra–fem åren med Jimmy följer vi en helt annan kravbild. Målvakten ska kunna spela vårt spel, vi är elva fotbollsspelare, inte tio plus en.

– Min roll har också förändrats, jag måste kunna coacha våra spelare i våra principer, hur vi spelar. Man är inte en målvaktstränare längre, utan man är en del i ledarteamet.

Mats Elfvendal, IFK Norrköping och landslaget:

– Professionaliseringen är jätteviktig. Att man får träna på hela kedjan i en aktion, värdera, utföra… Jag stör mig otroligt mycket på när jag träffar huvudtränare som inte är bra på målvaktsspel, det är nästan tio procent av hur laget spelar. Hur kan man kalla sig duktig tränare utan att veta?

Under AIK:s taktiska helplans-träning inför Göteborgs-matchen får Oscar Linnér inte stå i startelvan. Avstängningen bekräftas dagen efter, ingen blir förvånad.

Eero Markkanen kommer fri, Linnér gör en fin fotparad. Men när han slår ett uppspel ut över sidlinjen fräser en av utespelarna irriterat, så att det hörs:

– Hans fötter, alltså. Vad fan ÄR det?

En sak i taget.

När en ny sorts målvakt ska formas har tränarna både mer tid på sig och bättre redskap att använda. I storklubbarna har de nu integrerade målvaktstränare, heltidsanställda, med digitala redskap som pedagogisk hjälp. Snart sagt allt är mätbart, ur alla vinklar, färdigt för återkoppling och pedagogisk paketering: ”Tyckte du att du täckte höger kryss från den positionen? Här ser du det ur skyttens position, du borde stått upp längre”.

Lärde sig av misstaget

Thomas Thudin filmar allt, analyserar allt. Han är heltidsanställd av AIK, och när bollarna susade in i Jönköping så var det inte bara det att han hade möjligheten att hjälpa lagets 20-årige målvakt vidare.

Han hade betalt för det. Det var hans jobb.

– Redan i bussen hem sa vi det. Att om vi hanterar det rätt så kan det ge väldigt mycket. Om något händer i match eller träning så är det mitt jobb att plocka upp det och arbeta med det med Oscar.

Linnér tar upp tråden:

– Båda målen var väldigt tveksamma ingripanden från mig, mycket beroende på felaktigt positionsspel. Efteråt kunde vi sitta här, i lugn och ro, och bara bryta ner situationerna: vad hände? Vad gick fel? Sen gick vi ut på träningen och kände igenom det: ”var har jag stolparna? Var ska jag stå i det här läget?”.

– Nästa match, mot Sirius, så kom ett läge i första halvlek som handlade precis om det vi tränat på och pratat om. När bollen kommer in i straffområdet så tar jag ett steg ut i stället för att stå kvar, täcker en större vinkel, och gör en enhandsräddning som fick mig att känna att det här är en produkt av att vi bröt ner det så bra efter det som gick fel.

– Jag hade gjort ett fel, vi hade korrigerat det, vi gick vidare.

I sommar spelas U21-EM i Polen, med Sverige som regerande mästare och en extrem konkurrenssituation på målvaktssidan.

Tidigare har J-Södras Anton Cajtoft och AFC:s Tim Erlandsson stått först i kön, nu har Pontus Dahlberg gjort en strålande vårsäsong för IFK Göteborg, medan Oscar Linnér radar upp nollor i AIK.

Det finns ingen helt rak linje mellan talangerna som slagit sig in i högsta serien. Halmstads Isak Pettersson är en explosiv, spelbegåvad helhetsmålvakt, som dubblerade som utespelare högt upp i tonåren. Oscar Linnér är ett fysiskt monster med enorm räckvidd. Pontus Dahlberg är den förmodligen störste talangen av dem allihop.

Det man däremot kan konstatera är att vi står i en brytningstid för målvaktsrollen.

Mindre känsla, mer analys

Steget från att se ett fotbollslag som tio utespelare plus målvakt, till att se det som elva fotbollsspelare, är en vändning i grunden. Manuel Neuer spelar libero, David De Gea vann skytteligan som 14-åring, och i höstas var Barcelonas Marc-André ter Stegen hela ligans tolfte effektivaste passningsspelare under en omgång. Och det är bara början.

– Vi kommer att få se en helt ny sorts målvakter, säger Maths Elfvendal.

– Se på Onana i Ajax, hur han positionerar sig för att förhindra avslut. Kolla Oliver Baumann i Hoffenheim, hans aggressiva positionering.

Framtidens fotboll kommer att handla väldigt lite om att tro och känna, väldigt mycket mer om att räkna, väga, analysera. Målvaktens roll är tacksamt mätbar, geometrin finns ju redan på plats (rektangulärt mål, straffområde, vinklar mot skytt och boll).

Man pratar om expected goals, uträkningar om sannolika utfall baserat på empiri från tidigare matcher: Hur sannolikt är det att göra mål just härifrån?

– Man vet att det är svårt att rädda skott från en viss zon, så då försöker man förhindra att bollen kommer dit. Det blir mer objektivt, men det kräver att du är insatt som tränare.

I individuella idrotter, som simning, använder man biomekanik för att bryta ner tekniken tydligare. Kommer fotbollen att hamna där också?

– Jag är inte lika säker på det, alla är så olika. Men man kan använda teknik för att ge ett effektivare positionsspel. Jag gör det själv, för att visa hur effektivt man står utifrån datasystemen med expected goals. Och… ja, när man räknar tusentals avslut börjar man se skillnad.

Oscar Linnér knycklar ihop en kartong med någon form av smaksatt energimjölk (han säger själv att han är sockerberoende). Han ger ett extremt medvetet intryck, är artikulerad och driven, det är svårt att inte tänka att det är egenskaper som ofta följer med en uppväxt i Danderyd. Han är en både typisk och otypisk AIK-talang på det viset.

Men framför allt är han målvakt.

Dessutom är han avstängd, i kväll får han sitta hemma när AIK försöker göra mål på Pontus Dahlberg på Gamla Ullevi.

Tar hjälp av nätet

Alltid lär han sig något. Han älskar att titta på målvakter.

– Jag tror extremt mycket på den faktorn, hur lättillgängligt det blivit att se hur de bästa jobbar. Att kunna gå in på Youtube och se ett tiominutersklipp på hur Donnarumma jobbar, hans räddningar. Att kunna göra så, jag tror inte folk fattar hur nyttigt det är att se, ta efter och lära.

De tränare jag pratar med lyfter just det hos de unga målvakterna, hur ambitiösa de är när det kommer till sin utbildning.

Thomas Thudin och Oscar Linnér har börjat lägga ännu mer fokus på explosiviteten, de kallar det för sitt ”senaste projekt”.

– Det handlar om hur jag tar det första steget, hur jag kan optimera mina möjligheter att vara explosiv. Om jag lyckas med det, adderat till min räckvidd, så har jag en tro på att jag kan bli riktigt, riktigt bra. Då sätter jag inte upp några gränser för mig.

Sex unga talanger har fått chansen i allsvenskan, exakt vad det är värt får tiden utvisa.

Man får inte bra målvakter, som bekant. Man gör dem.

MÅLVAKTSREVOLUTIONEN I ALLSVENSKAN

Pontus Dahlberg, IFK Göteborg.

Målvaktstyp (defensiv-offensiv): 60–40.

Född: 1999–01–21 (18 år).

Längd: 194 cm.

Matcher i allsvenskan 2017: 10.

Insläppta mål/match: 1.

Räddningar: 29.

Räddningsprocent: 74.

Nollor: 3.

Landskamper: U15, U16, U17, U18, U21.

Sven Andersson, mv-tränare HBK, om Isaks…

…styrkor:

Pontus har en väldigt bra fysik, och ett starkt psyke. När matcherna kommer höjer han sig ett snäpp till. Som målvakt är han både explosiv och modig, han jobbar långt ut och är inte bara en traditionell shot-stopper. Han är bra både på att avvärja chanser och att rädda dem.

…utvecklingsområden:

Han behöver fortsätta jobba med spelet med fötterna, med beslutsfattandet i det offensiva spelet. Sedan… det är en sak att göra fem bra matcher, en annan att göra tio. Det kommer att komma svackor, då gäller det att de inte får bli djupa.

Isak Pettersson, Halmstads BK.

Målvaktstyp (defensiv-offensiv): 35–65.

Född: 1997–06–06 (19 år).

Längd: 181 cm.

Matcher i allsvenskan 2017: 11.

Insläppta mål/match: 1,45.

Räddningar: 36.

Räddningsprocent: 69.

Nollor: 3.

Landskamper: U18, U19.

Damir Hadrovic, mv-tränare HBK, om Isaks…

…styrkor:

Atletisk och explosiv. Han är jättebra med fötterna, reflexsnabb och stark på närskott. Gillar att jobba långt ut i sin positionering, är spelbar för backlinjen och vågar spela upp efter marken, även centralt. Isak är entusiastisk, ambitiös, suger in information.

…utvecklingsområden:

Han är allsvenskans kortaste målvakt, men har aldrig släppt in några bollar i luften, så det är inget problem. Det han kan utveckla är att arbeta med positionering vid distansskott, och beslutsfattandet – det tar tid.

Oscar Linnér, AIK.

Målvaktstyp (defensiv-offensiv): 65–35

Född: 1997–02–23 (20 år).

Längd: 198 cm.

Matcher i allsvenskan 2017: 10.

Insläppta mål/match: 0,6.

Räddningar: 21.

Räddningsprocent: 78.

Nollor: 6.

Landskamper: U18, U19.

Thomas Thudin, mv-tränare AIK, om Oscars…

…styrkor:

Fotbollsmässigt: han räddar skott, som inte många andra gör. Han har sin räckvidd, och relativt stora explosivitet. Han är extremt snabb på att lära sig, suger åt sig saker på väldigt kort tid.

…utvecklingsområden:

Positionsspelet, och just nu jobbar vi mycket med explosiviteten, den som gör att man kan göra en annan sorts räddningar.

Tim Erlandsson, AFC United.

Målvaktstyp (defensiv-offensiv): 35–65.

Född: 1996–12–25 (20 år).

Längd: 194 cm.

Matcher i allsvenskan 2017: 11.

Insläppta mål/match: 2.

Räddningar: 40.

Räddningsprocent: 65 procent.

Nollor: 2.

Landskamper: U17, U18, U19, U21.

Dimitri Petrenko, mv-tränare AFC, om Tims…

…styrkor:

Han är jättestark mentalt, det är inte enkelt när vi förlorar varje match med ett-två-tre-fyra mål, men han håller ihop, vet att han ska spela vidare. Tim fortsätter jobba hårt på träning, han förstår, är analytisk. Jag vill inte kommentera det rent tekniska, men han står inte och väntar, utan blir mer och mer offensiv.

…utvecklingsområden:

Han har sidor som kan bli bättre om han vill spela på hög nivå. Men det är samma där, jag vill inte lyfta fram något särskilt.

Lucas Hägg-Johansson, Kalmar FF.

Målvaktstyp (defensiv-offensiv): 60–40.

Född: 1994–07–11 (22 år).

Längd: 189 cm.

Matcher i allsvenskan 2017: 8.

Insläppta mål/match: 1,13.

Räddningar: 30.

Räddningsprocent: 77.

Nollor: 3.

Landskamper:

Donald Arvidsson, mv-tränare KFF, om Lucas…

…styrkor:

Han läser spelet på ett bra sätt, positioneras sig bra. Är svår att göra mål på, bra en mot en. Lucas kan se sävlig ut, men tittar man på tester så har han bra resultat, är snabb i sidled, spänstig och så vidare.

…utvecklingsområden:

Han kan givetvis slipa på alla möjliga tekniska detaljer, alltifrån styrkan till att bli ännu bättre och lugnare med fötterna. Som alla unga målvakter behöver han speltid, behöver spela matcher. Det är det som är tentan varje vecka.

Anton Cajtoft, Jönköpings Södra.

Målvaktstyp (defensiv-offensiv): 30–70.

Född: 1994–02–13 (23 år).

Längd: 191 cm.

Matcher i allsvenskan 2017: 9.

Insläppta mål/match: 1,44.

Räddningar: 26.

Räddningsprocent: 67 procent.

Nollor: 2.

Landskamper: U19, U21.

Ulf Thorsson, mv-tränare J-Södra, om Antons…

…styrkor:

För vår del är han bra i alla våra faser, bra defensivt, skicklig i sitt offensiva spel. Anton är grymt professionell i sina förberedelser, har en bra personlighet och är stark mentalt. Han har hanterat utmaningen att komma tillbaka efter en tuff skada (korsband) oerhört fint, och har drivkraften att bli bättre.

…utvecklingsområden:

Helheten, att ta steg i sin utveckling i alla faser. Anton har ingen specifik svag punkt.