”Har stor respekt – men räds inte för att möta Zlatan”

Ex-allsvenska Kosovo-spelarna om att möta Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
Fidan Aliti under sin tid i Kalmar.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Fidan Aliti under sin tid i Kalmar.

FOTBOLL

Den 28 mars gästar Blågult Kosovo i VM-kvalet.

Ett Kosovo med flera ex-allsvenska spelare i truppen.

– Jag vill visa Zlatan hur bra jag är, säger Fidan Aliti.

Att Zlatan Ibrahimovic togs ut i VM-kvaltruppen under tisdagen har inte undgått någon. Inte heller Kosovos landslag, som Sverige ställs mot den 28 mars. Bland kosovanerna finns flera spelare med bakgrund inom svensk fotboll.

I truppen som Kosovo släppte under onsdagen fanns Arbër Zeneli (tidigare Elfsborg, i dag Stade Reims), Ibrahim Dresevic (tidigare Elfsborg, i dag Heerenveen) och Fidan Aliti (tidigare Kalmar FF, i dag FC Zürich) med.

Och inte heller Dresevic och Aliti har missat att Ibrahimovic nu är tillbaka i den svenska landslagströjan.

– Zlatan är en stor spelare, en toppspelare. Att han är med igen höjer Sverige så klart. Får jag möta honom så är det kul. Det är en spelare man alltid har sett upp till. Han har spelat i de största lagen och de största ligorna, säger Dresevic.

– Det blir en speciell och rolig match för mig som är uppvuxen i Sverige – att spela mot Sverige. Sverige är favorit men vi går för att vinna. Taktiskt kommer vi spela på samma sätt, tror jag, oavsett om Zlatan är med eller inte. Men vi får se när vi kommer lite närmare matchen.

Fidan Aliti tar ton.

– Det kommer att bli kul att möta Sverige eftersom jag har spelat i landet, men jag har bara spelat mot ett par av landslagsspelarna. För vår del blir det inte enkelt då vi möter bra lag, men vi ska göra vårt bästa och fajtas för vårt land.

Vad säger du om att Ibrahimovic är tillbaka?

– Jag såg det, det är kul och viktigt för Sverige. Jag tycker att han är deras bästa spelare och alla vet om hans kvaliteter. Han har en otrolig erfarenhet och auktoritet, han är en världsstjärna. Jag tror det kan vara viktigt för Sverige med, så de får större respekt från andra lag.

”Typiskt Ibrahimovic”

Om Aliti tror att det kommer bli extra svårt att möta Blågult med Ibrahimovic i laget?

– Jag vet inte, det är svårt att säga nu för han har inte spelat i laget på många år. Men det kan vara positivt för oss – för alla lag försöker spela för Zlatan. Kanske ändrar de sitt sätt att spela och det kan vara bra för oss. Man vet aldrig.

Kort efter att den svenska truppen presenterades gick Milan-anfallaren ut på sociala medier och skrev ”Guds återkomst”.

– Det är typsikt Ibrahimovic, men alla känner till honom och vet hur han kommunicerar. Zlatan är den enda spelaren i världen som kan säga den typen av saker utan att upplevas som arrogant, säger Aliti och avslutar:

– Jag har stor respekt för hans karriär, men det är inte så att jag räds för att möta honom, haha. Jag vill visa Zlatan hur bra jag är.

Utöver Sverige ställs Kosovo även mot Spanien i VM-kvalet under kommande landslagssamling.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.