VM-premiär inför rekordpublik.

Då levererade hemmanationen Nya Zeeland – och slog Norge med 1–0.

– Jag är så stolt, säger en tårögd Ali Riley i Viaplays sändning.

Nya Zeeland hade inte vunnit en enda VM-match på varken herr- eller damsidan.

Men på torsdagsförmiddagen gick det vägen för damerna som skrällvann med 1–0 mot Norge i VM-premiären i Auckland.

Det svartklädda hemmalaget kom ut starkt och satte press på norskorna direkt. Lagen bytte chanser med varandra men utan att hitta nätet och i paus stod det 0–0 på tavlan.

Hannah Wilkinson chockade Norge med sitt 1–0-mål.

Tog ledningen – efter blixtkontring

Efter halvtidsvilan fortsatte Nya Zeeland spela utan respekt för favorittippade Norge, och Djurgårdsbekantingen Hannah Wilkinson fortsatte hota i djupled.

Och i den 48:e minuten satte hon ledningsmålet när hemmalaget ställde om i en blixtsnabb kontring.

– Tajmingen, inspelningen, löpningen, avslutet... Otroligt vackert genomfört, säger Viaplays expert Saga Fredriksson.

Tänkte på offren

Norges Mathilde Harviken skapade en jättechans när hon prickade ribban med ett långskott. Norskorna tryckte på, men Nya Zeeland lyckades hålla ut och fixa de tre poängen – trots att Ria Percival missade straff på stopptid.

De gjorde det framför en rekordstor publik.

42 137 åskådare fyllde Eden Park – aldrig har så många sett ett nyzeeländskt fotbollslandslag spela på hemmaplan.

Segern kom bara timmar efter en masskjutning i Auckland, där en man dödade två personer och skadade flera.

– Vi ville komma med något positivt. Vi tänkte på offren och de som var först på plats. Vi ville ge tillbaka i dag, säger en märkbart rörd Ali Riley i Viaplays sändning.

Filippinerna och Schweiz är de andra lagen i grupp A. De möts i morgon fredag med start klockan 07.00.