”Är svårt att förstå att så många duktiga människor kunnat baxa det här så fel”

Publicerad 2011-10-03

Framgångsrika klubbar talar om vikten av kontinuitet.

I Hammarby Fotboll AB har 25 styrelseledamöter kommit och gått sedan bolagiseringen 2001.

De flesta är framgångsrika företagare, men ingen har lyckats få ordning på Bajen.

– Det är svårt att förstå att så många duktiga människor har kunnat baxa det här så fel, säger Kent Hertzell, ordförande i fotbolls- och bolagsstyrelsen.

Kent Hertzell blev aldrig något inom fotbollen, men däremot civilt. Hammarbys nye ledare ingick i teamet som noterade Ericsson på Nasdaq. Han byggde upp it-bolaget Sapia och har startat fondkommissioner.

Frågan är om han har kompetensen att leda Hammarby in i framtiden?

”Tar otroligt mycket tid”

Många före detta styrelseledamöter har också fina cv:n, men Bajen har ändå fortsatt att misslyckas, både sportsligt och ekonomiskt.

– Varför den samlade kompetensen har fått ut så lite är en 10 000 kronors-fråga. En teori är de har tagit det som en fritidssyssla och inte lagt ner den tid som krävs. Det tar otroligt mycket tid, betydligt mer än vad man tror, säger Kent Hertzell.

Ändå ångrar han inte att han hoppade på uppdragen som ordförande i både fotbollsföreningen och bolagsstyrelsen. Han berättar om sitt grönvita hjärta, att han växte upp i Årsta, på samma gård som bandyprofilen Jens ”Lill-Lotta” Lindblom.

Inga panikförsäljningar

Kent minns när Nacka Skoglund återvände till Bajen 1964, precis som SM-guldet 2001. Han vill uppleva fler högtidsstunder med klubben.

– Hela min familj är hammarbyare. Vid ett tillfälle på Söderstadion frågade min son, som då var fem-sex år: ”Pappa, fick jag någon chans att hålla på något annat lag?” Nej, det fick han inte.

Kent Hertzells främsta mål är att göra den operativa verksamheten lönsam, så att klubben inte tvingas till panikartade spelarförsäljningar.

Hammarby blev svenska mästare för tio år sedan. Vågar du lova ett nytt SM-guld i framtiden?

– Nej, det vågar jag inte. Däremot kan jag utlova svarta siffror för 2013, säger Kent Hertzell.

Följ ämnen i artikeln