Ett pojkband som rockar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-15

Sportbladets Simon Bank berätar historien om Mainz – nykomlingen som chockar hela Tyskland

De avslutade förra säsongen som en charmig nykomling mitt i tabellen.

Det svåra andra året?

Mainz har inlett det som Tysklands starkaste vinstmaskin genom tiderna.

På lördag eftermiddag möter de Hamburg, det finns en del frågor att reda ut.

Under VM satt miljoner tyskar klistrade framför tv:n för att se ett ungt och offensivt tyskt lag charma sig hela vägen fram till semifinal. Det var högst sannolikt bara en av dem som satt klistrad framför repriserna för att titta på Thomas Müller.

– Jag kollade på hans löpvägar, hur han gick från kanten och in i planen, hur han rörde sig i allmänhet, säger André Schürrle.

Schürrle är nitton år och Bundesligas intressantaste tonåring. Han spelar i Mainz, han leder serien, han har varit med och vunnit sju raka matcher. Och Thomas Müller har han mött, slagit och lämnat en bit längre ner i tabellen.

För en månad sedan satt en chockad Steve McClaren och höll presskonferens. Hans Wolfsburg, ligatrean, hade spelat höstens märkligaste match, hemma mot Mainz. Skyttekungen Džeko och nyförvärvet Diego hade avgjort matchen med att göra 3–0 före paus.

Lik förbannat hade Wolfsburg förlorat. Mainz hade gjort fyra raka mål.

McClaren kallade det en Jekyll-och-Hyde-match, men menade att hans lag trots allt skulle få ut mycket positivt av lektionen.

På stolen bredvid honom satt Bundesligas yngste tränare och nickade nyfiket.

– Det här var den intressantaste presskonferens jag upplevt, erkände Thomas Tuchel.

Tuchel är 37 år och Bundesligas intressantaste tränare. Han leder Mainz, han leder serien, han har varit med och vunnit sju raka matcher. I eftermiddag kan hans lag bli första lag i Bundesligas historia om att starta en säsong med åtta raka vinster.

Det är lätt att läsa sig till att FSV Mainz 05 toppar Bundesliga efter sju omgångar och 21 poäng. Man kan se att de vände derbyt mot Kaiserslautern från 0–1 till 2–1, och att de slog Werder Bremen borta. Man kan häpna åt att André Schürrle gjort tre mål på 180 minuters spel och att de slagit Bayern München på bortaplan.

Men vill man förklara hur Mainz burit sig åt så ligger förklaringen i skärningspunkten mellan en Müller-studerande Schürrle och en nyfiket presskonferens-nickande Tuchel.

Mainz är Bundesligas mönsterelever, tysk fotbolls ambitiösaste studenter.

De lär sig snabbt.

Mainz är miniklubben som det senaste året har blivit hela Tysklands andralag. De spelar en offensiv, frejdig fotboll. De slår underifrån. Och de lyckas.

Vill man förklara hur är det omöjligt att inte börja med en man som för elva år sen stod i en bar i Stuttgart och hällde upp öl.

Thomas Tuchel var en halvdan spelare. Han fick kontrakt med Stuttgart Kickers, platsade inte, testade en omväg via Ulm, och kombinerade studier i engelska och idrott med fotbollen – innan en svår skada satte stopp och han tvingades ge upp.

Han var 24 år och stängde dörren bakom sig.

På andra sidan fick han chansen att öppna en ny.

Ralf Rangnick, hans tränare, gav honom chansen i Stuttgarts ungdomsorganisation. Tuchel började med 14-årslaget, lärde sig allt från grunden. Han hade sina egna idéer, men var också en del av en fotbollsideologisk revolution.

Ralf Rangnick kommer från Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland. Det gör Tuchel också. Liksom förbundskaptenen Joachim Löw, U21-kaptenen Rainer Adrion och Freiburg-tränaren Robin Dutt. Alla spelar med en snarlik, offensiv grundtanke. Och alla har skolats i Stuttgart.

– Man kan jämföra det med Ajax-skolan, förklarar Tuchel. När Helmut Gross och Ralf Rangnick utvecklade ett nytt system i Stuttgart under slutet av 80- och början av 90-talet blev det en förebild för hela regionen.

Stuttgart-modellen bygger på diskussion, utveckling och extremt tydliga kravbilder på unga spelare. Spelmodellen bygger på fart, löpning, aggressivitet och en stark offensiv. Flera av tränarna som växte upp under den eran hjälps fortfarande åt.

Tuchel gick igenom sin tränarpubertet med Rangnick och Hermann Badstuber (Bayern-backen Holgers nyligen avlidne far) som mentorer, han inspirerades av Ajax och tog den långa vägen upp genom ungdomssektionen i Stuttgart. För fem år sen gjorde han U19-laget till tyska mästare, i fjol ledde han Mainz till samma U19-titel för första gången någonsin.

Då öppnades nästa dörr, med en smäll.

Norrmannen Jørn Andersen hade fört upp Mainz i Bundesliga, men sex dagar före seriepremiären förra hösten lämnade han sitt uppdrag.

– I Mainz har vi en tydlig arbetsprofil som definierar hur en tränare ska arbeta med laget och i klubben, förklarade sportchefen Christian Heide.

Jørn Andersen motsvarade inte profilen. Den helt oprövade juniortränaren Thomas Tuchel gjorde det.

En säsong senare hade Tuchel lett ett nedflyttningstippat Mainz till niondeplats i Bundesliga, klubbens bästa placering någonsin.

Han hade genomfört sina idéer, brutit ner hierarkierna i truppen (spelarna måste se varandra i ögonen när de hälsar, det är förbjudet att tilltala varandra med efternamn) och gjort vägen till startelvan lika lång för en artonårig talang som för en etablerad 26-åring (stjärnan Andreas Ivanschitz har suttit på bänken i höst).

– Tuchel är den perfekta kombinationen av kompis och hårding. Det finns ingen bättre för Mainz, säger André Schürrle.

I media har de bollat etiketten ”Tysklands Mourinho”. Delvis för att det är tacksamt, delvis för att det finns en poäng i det. Tuchel delar Mourinhos besatthet när det gäller detaljer. När Mainz låg läger i Österrike blev han tagen av hur bra gräsmattan var, och hur bra de passade för Mainzs passningsspel. Vad göra? Han försökte värva vaktmästaren, erbjöd till och med en spelare i utbyte.

Jo. Tuchel och hans Mainz var en bra historia förra säsongen.

Och nu? Den svåra andra säsongen?

För Mainz borde den blivit ännu svårare. Lagets två bästa målskyttar lämnade laget, Tuchel skar hårt i Bundesligas äldsta trupp och genomförde en generationsväxling. Han plockade in offensive, halvengelske mittfältaren Lewis Holtby, 20, från Schalke, köpte loss ungraren Ádám Szalai, 22, från Real Madrids b-lag, och fortsatte satsa på André Schürrle, 19.

Facit: Sju matcher, sju segrar.

Schürrle har gjort fyra mål, tre av dem som inhoppare, och firat varenda ett med att spela luftgitarr på hörnflaggan med Holtby som mimande sångare.

– Vi är ett litet pojkband, flinar Holtby.

Nästa säsong spelar han för Schalke och Schürrle för Leverkusen, men innan dess har de ett par överraskningar kvar till Bundesliga.

I eftermiddag möter de Hamburg hemma på Bruchweg. De har redan slungat sig in i historieböckerna, på platsen bredvid Kaiserslautern som vann sju raka 2001. Vinner de igen är de ensamma kvar.

– Om vi kan hålla kvar vår fysiska nivå och fortsätta spela med vår aggressiva Mainz-stil så är allt möjligt. Kanske kan ingen slå oss, säger Lewis Holtby.

KÄLLOR: Frankfurter Allgemeine, Spox, Bild, Yahoo, Sport1, Kicker.

Följ ämnen i artikeln