Miljarderna – Romans fall

Bank: I morgon kväll kan Abramovitjs pengar komma tillbaka och skjuta honom i ryggen

DYR I DRIFT I går anlände Michael Ballack och resten av Chelsea till Moskva­ inför Champions League-finalen i morgon. Tysken är ett av alla storköp klubben gjort sen ryske Roman Abramovitj köpte Chelsea. Ballack har en veckolön på runt 1,7 miljoner kronor.

MOSKVA. Ni vet hur det började?

Roman Abramovitj köpte Chelseas biljett – men Rio Ferdinand körde honom till planet.

Och här går jag runt i Moskva och väntar på att cirklar ska slutas.

Följ ämnen
Roman Abramovitj.

Det är varmare än jag trodde, nästan 23 grader. Tulpanerna blommar, och Aleksandr-parken är full av tonårshångel och dansande tecktonik-kids. 

Det är fem år sen jag var i Moskva senast, då åkte jag svarttaxi och åt dålig mat, och det har hänt mycket­ sen dess. Fler boutiquer och dyrare restauranger. Fler som dricker champagne, men lika många som super hemkörd vodka med en budget.

I en av stans engelskspråkiga tidningar ger de en guide till de femtiotusen – minst – engelska fans som är på väg hit.

I korthet: De ska inte dricka vattnet. De bör dricka vodka. De bör inte dricka piratvodka. De ska undvika att bli sjuka, för sjukvården är i kaos. Om de råkar vara svarta ­eller misstänkt bögiga ska de inte visa det för tydligt.

Så ska nog allt gå bra.

Putins prins Medvedev fixade rappt ett undantag från visum-tvånget för de engelska fansen, det var värre när Zenits ryska fans ville åka till Manchester. 

I dag tränar Chelsea och United på Luzhniki-­stadion. 

Symboliskt oemotståndligt

Det kommer att bli en sjuhelvetes match i morgon – fysisk, taktisk, smart och stenhård. Och det finns förstås något symboliskt oemotståndligt att den spelas just här, i den ryska maktens kärna.

Om det inte vore för Jeltsins chock-terapi, för övergången till marknadsekonomi, för privatiseringen och oligarkerna – så vore ju inte Chelsea här.

Och, det är ju som det är. Chelsea är inte de enda som väljer säng efter vem som betalar mest. Fråga Manchester City. Fråga Malcolm Glazer. Eller fråga Uefa. 

Jag går genom ett Moskva som är tapetserat av Uefas alldeles egna favoritöl, på Röda torget arrangeras fotbollsmatcher och tävlingar där man kan vinna en matchbiljett.

Jag läser en intervju där Luca Vialli, den gamle Chelsea-hjälten, uttrycker det så fint som bara en italienare kan. Han kallar Chelsea för ”sin fru”, jämför med hur det var förr, och man skulle kunna använda det om hela det här spektaklet.

– Hon var förmodligen mer fascinerande när hon var mindre sofistikerad och enklare, men hon får dig fortfarande att vända huvudet när hon går förbi.

Det är ett nytt Ryssland, en ny fotboll. 

Och för Chelseas del började den med att Rio ­Ferdinand skjutsade en miljardär till flygplatsen.

I dag pratar vi om pengar

2002 tog superagenten Pini Zahavi med sig Roman Abramovitj till Old Trafford. Ferdinand – en av Zahavis klienter – fick uppdraget att köra Roman hemåt, och ­efteråt hade miljardären bestämt sig för att köpa en fotbollsklubb.

Det kunde blivit United (för dyrt), ­Arsenal (för svårt), Tottenham (för outvecklat), men Abramovitj valde Chelsea. Och här är vi nu.

– Jag är bara glad att vi ska till Moskva. Före semi­finalen sa Roman att ”ni ska definitivt till Ryssland, jag vet bara inte om ni ska till Sibirien eller Moskva”.

Det var Chelsea-hjärtat Steve Clarke som avslöjade­ det i veckan, ungefär samtidigt som det kom fram att Abramovitj köpt målningar av Lucien Freud och ­Bacon för 700 miljoner.

I dag pratar vi om pengar, i morgon är det tid för fotboll.

Och allt hänger ihop. Så finurligt är världen inrättad att Roman ­Abramovitjs pengar kan komma tillbaka och skjuta honom i ryggen på Luzhniki i morgon kväll.

En av de första stora affärer Chelsea gjorde när han köpt klubben var att värva den ­geniale Juan Sebastián Verón från Manchester United för 200 miljoner.

Vad United gjorde för pengarna?

Köpte en ung, oprövad portugis vid namn Cristiano Ronaldo.

Följ ämnen i artikeln