KFF ryckte i guldstriden

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2008-09-14

”Det är åtta omgångar kvar”

Kalmar FF är på väg mot SM-guld. I dag ryckte serieledarna med två poäng i tabelltoppen efter seger med 2–1 borta mot Hammarby samtidigt som Elfsborg bara fick 0–0 borta mot GIF Sundsvall.

– Jaha. Jag bara tackar och tar emot, men det är åtta omgångar kvar, säger Nanne Bergstrand till Canal Plus.

Kalmar FF dominerade fullständigt i den första halvleken och skapade dessutom flera fina chanser förutom den som gav 1–0. Ledningsmålet kom dock att prägla en stor del av matchen. Det gav gästerna möjlighet att samla sig när Hammarby anföll och sedan slå till när möjligheterna gavs. Daniel Sobralense gjorde 1–0-målet redan efter 10 minuter.

Med Rasmus Elm avstängd var det Lasse Johansson som stod för det typiska långa inkastet. Hammarby vann bollen, men Louay Chanko rensade svagt och brassen Sobralense kunde lägga upp bollen för sig själv och avsluta hårt nära ena stolpen, utom räckhåll för Kristoffer Björklund.

Missade mycket

Resten av halvleken skapade KFF flera chanser och borde ha gjort 2–0, men målet kom inte och det gav Hammarby chansen att komma in i matchen.

– Vi är för tama att komma in i boxen. Vi har jättelägen att sätta in den fem, sex tillfällen. Vi kladdar för mycket på bollen, sa Bajen-tränaren Tony Gustavsson till Canal Plus i pausen.

Davies nära

Och visst blev det mycket bättre efter paus. Hammarby tog över kontrollen av matchen, men de grönvita hade svårt att skapa de riktigt heta chanserna. Det bästa läget hade Charlie Davies med 20 minuter kvar när annars lysande Joachim Lantz gjorde en missbedömning som friställde amerikanen. Avslutet var dock svagt och strax efter avgjordes matchen. Åter var det en svag rensning och den här gången fick Stefan Larsson möjligheten. Skottet gick rakt igenom Hammarby-försvaret och Bajen var ett slaget lag.

– Ja, de släpper till ytan där utanför så det passade bra. Vissa lag gör det så då gäller det att ha folk där utanför, säger Nanne Bergstrand till Canal Plus.

Gedigen match

Charlie Davies fick till slut göra sitt mål tionde mål för säsongen på ett vackert sätt, men tiden var i stort sett ute och Hammarby lyckades aldrig skapa någon kvitteringschans. Eftersom Elfsborg förlorade två poäng via 0–0 borta mot GIF Sundsvall har nu Kalmar FF ett riktigt rejält grepp om SM-guldet, sju poäng före Elfsborg som dock har en match mindre spelad.

– Klart att det är en oerhört viktigt seger. Vi gör ingen toppmatchen, men den är gedigen, slår Nanne Bergstrand fast.

Att Kalmar FF med final i svenska cupen och fortsatt liv i Uefacupen har ett tufft matchprogram ser inte Bergstrand som något problem

– Tufft är det inte. Inspirerande skulle jag vilja kalla det. Det är två veckor sedan vi spelat match och det tycker jag märktes i dag. Vi är bättre när vi spelar tätt med matcher, säger han.