Offensivt fiasko för IFK Göteborg

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2016-02-21

GÖTEBORG. Sören Rieks gjorde flest blåvita mål 2015. Tobias Hysén har kommit hem.

Men det var IFK Göteborgs mittbackar som räddade laget från ett offensivt fiasko mot Degerfors när det allsvenska topplaget bara fick 1-1.

– Som tränare för IFK Göteborg har jag aldrig upplevt en match där vi skapar så många chanser, säger Jörgen Lennartsson.

IFK Göteborg

Det ska vara skillnad mellan ett topplag från allsvenskan och ett mittenlag i superettan. Och det var det under den första halvleken.

Bortsett ett misslyckat (?) inlägg, som seglade i ribban, från Degerfors högerkant och Arnor Layoni var det väldigt mycket IFK Göteborg under den första halvleken.

Vanligtvis pålitliga målskyttarna Sören Rieks och Tobias Hysén hade lägen innan de två blåvita mittbackarna slog till med ett offensivt målsamarbete.

På en vänsterhörna från Jakob Ankersen, förlängde Hysén. Vid bortre stolpen nickade Mattias Bjärsmyr ned bollen framför mål där mittbackskollegan och nyförvärvet från PSV, isländske Hjörtur Hermannsson tryckte in 1-0 (20).

Hemmadebut för Blåvitt

21-åringen gjorde hemmadebut för IFK Göteborg efter ett kort men lyckat provspel för Blåvitt under träningsturneringen i Dubai nyligen och fortsatte att imponera i tävlingsdebuten.

– Han gjorde inte många fel. Hade han två eller tre misstag på hela matchen? Men då får man verkligen leta ordentligt, säger Jörgen Lennartsson. Det var en jättebra debut.

Men Hermansson ihop med spelmotorn Mads Albaek var ett av få utropstecken för ett målkrampande IFK Göteborg i premiäromgången av Svenska Cupen.

En passiv inledning av andra halvlek av hemmalaget på Bravida Arena, inför 3 607 åskådare, gav Degerfors en rättvis 1-1-kvittering i 59:e minuten.

Emil Johanssons fina vänsterinlägg nickades i mål av Peter Samuelsson efter passivt försvarsspel av IFK Göteborg när Degerforsanfallaren smög upp bakom en stillastående Haitam Aleesami.

”Ska vara högra kvalitet”

Efter 1-1-målet tog Blåvitt över spelet rejält och skapade ett halvdussin riktigt bra chanser genom Sköld, Rieks, Ankersen och Hysén – utan att få till det. Stundtals var det spel mot ett mål men där Degerfors försvarade sig heroiskt.

– Man kan inte förvänta sig att vi ska skapa fler klara målchanser. Däremot ska det vara högre kvalitet på avslutningarna. Men strukturen på det offensiva spelet, variationen och vårt passningsspel håller hög klass, säger Jörgen Lennartsson. Jag är nöjd med prestationen, men missnöjd med resultatet.