30 konkreta tips om ’otillåten påverkan’

Publicerad 2017-10-09

Fredrik Gårdare.

Det har endast skrivits om ett fåtal matchfixningsförsök i år.

Nu berättar kommissarie Fredrik Gårdare att det har kommit in över 30 konkreta tips om ”otillåten påverkan” i fotboll, hockey och basket.

– Vi har fått in 30 tips, men det finns ett stort mörkertal. De som jobbar med idrott drabbas mer av hot än andra yrken, säger Gårdare.

Följ ämnen
Malmö FF

I helgen kom uppgifter om att en spelare i Halmstads BK ska ha blivit erbjuden en stor summa pengar för att påverka händelsen i matchen mellan Malmö FF och Halmstads BK.

Det är fjärde fallet som det har skrivit om i media det här året. Det mest uppmärksammade var vårens möte mellan AIK och IFK Göteborg.

Det här är dock långt ifrån alla ärenden som finns hos polisen.

”Ett stort mörkertal”

I podden ”Dampsnack” berättar kriminalkommissarie Fredrik Gårdare att de fått in betydligt fler tips den här säsongen.

– Över 30 tips, konkreta tips, konkret information om matcher har vi fått in i år. Det har varit 30 matcher i år, och vi har utredning på fyra stycken just nu. Då tror vi även det finns ett stort mörkertal, säger Fredrik Gårdare, som är kriminalkommissarie för insatser med grovt kriminella i idrottsmiljö, i podden.

När Sportbladet når Fredrik Gårdare berättar han att tipsen kommer in från olika håll.

– Det är information som kommer in och det kan komma från fotbollsförbundet, spelbolag, fotbollsklubbar eller från den kriminella miljön. Det är konkret information om att något har hänt, det är inte så att det handlar om att någon har ringt in och säger ”det blev 8–0 mot Luxemburg, den var fixad”, säger Gårdare till Sportbladet.

– Fyra förundersökningar pågår. Ett av fallen kan vi inte säga att motivet är något fall av matchfixning. Sedan skulle vi kunna sätta tänderna i fler, inleda förundersökningar och göra förhör. Men där tar resurserna slut. Vi har precis samma problem som nästan alla utredningsenheter har i Sverige, vi hinner inte med allt vi ska hinna med. Det är den verkligheten vi lever i, det är ett oerhört hårt tryck. Och det finns ett stort mörkertal, allt kommer inte fram till oss.

”Det ska vara jobbigt”

Polisen arbetar både med enskilda brott och försöker jobba långsiktigt mot de som ligger bakom allt.

– Då är en del av det att man så fort det går agerar när det händer någonting. Det upplevs förmodligen jobbigt för de som sysslar med organiserad brottslighet - och det ska vara jobbigt att gå in i idrotten med olika brottsprojekt, säger Gårdare.

Fotbollen är den idrotten som drabbas mest. Sedan finns det även ”otillåten påverkan” inom hockey och basket.

– Idrotten utsätts för hot, trakasserier, ofredande, skadegörelse och mutor. Det bakar vi ihop till begreppet otillåten påverkan. De som jobbar med idrott drabbas mer av hot än andra yrken. I alla fall handlar det inte om matchfixning. I hockey kan det handla om tabellläget, domslut och annat. Vi har haft fall inom basket som har ramlat åt matchfixningshållet, men vi har inga ärenden just nu.

Varför drabbas fotbollen hårt?

– Dels är det en idrott som finns i alla länder. Dels mycket pengar inblandat. Dels har fotbollen ett system där agenter kan gå in och arbeta utan några som helst krav.

Polisen gjorde ett tillslag efter försök till matchfixning i samband med matchen mellan Malmö FF och Halmstads BK.

– Två personer är anhållna. Vi har precis börjat jobba med det här. Vi hoppas givetvis på att fler personer tar efter de här väldigt goda exempel från AIK-spelare och Halmstad-spelare som verkligen säger ifrån och meddelar sin arbetsgivare. Vi hoppas att andra ser att de inte är ensamma. Fler är utsatta, då kan det kännas tryggare.

Fredrik Gårdare betonar att det är viktigt att det blir en diskussion bland supportrar.

– Det handlar om människor som älskar fotboll och värnar om att den ska vara ren från fusk. Det är bra att de också förstår vad som händer och kan hjälpa till. Det är supportrar och medlemmar som kämpar och drar in pengar till klubben. Om de pengarna ramlar bort hos agenter och förmedlar eller fusk är de nog inte så nöjda med det. Man vill se fotboll och kunna känna att det är två lag som gör sitt bästa, säger Gårdare till Sportbladet.

Hur tufft är det att få bukt på problemen?

– Det är klart att det är en tuff uppgift i och med att det är en brottslighet som är internationell. Det är en bettingmarknad med över 300 bolag i Asien som ger spel på svenska matcher i alla möjliga former - hörnor, straffar, gula kort och så vidare. Det är för bra förutsättningar.

– Men jag tror ändå att om fotbollen nationellt och internationellt går till anfall och tar tag i det – man pratar om det och flaggar när man blir usatt – så tror jag att man kan komma till rätta med det mesta. De här grupperna som sysslar med det är välkända i andra brottsliga sammanhang. När det blir för jobbigt, när förtjänsten är låg sett till arbetet du tvingas ner försvinner de brottsliga. Sedan ska man inte säga att det är bättre att de sysslar med till exempel narkotika. Det ska alltid vara jobbigt att syssla med brottsprojekt och kriminellt.

Fotnot: De andra två fallen som det har skrivits om i media är superettan-matchen mellan Dalkurd och Norrby, samt division 2-mötet mellan Södertälje och Värmdö.

Följ ämnen i artikeln