”Hon är här – trots att hon är kvinna”

Publicerad 2016-09-17

Dokument: Evelina Christillin – i Fifa för att stanna och garanterat inte för att agera kuttersmycke

Hon må omnämnas som en vacker blondin.

Men Evelina Christillin låter ingen sexism stoppa henne.

Fifas-styrelsens första kvinna har alltid vetat vad hon vill.

– Jag gillar inte när de säger att jag har stake, säger Christillin.

Hennes meritlista är lika späckad som en parmaskinka. Hennes cv läsning som tystar de flesta som börjar mumla i skäggen om kvotering. För att inte tala om hennes kontaktnät inom inte bara idrotten utan också bland de mäktiga inom politik-, kultur- och finansvärlden.

Att Evelina Christillin i onsdags valdes in som första kvinna i Fifas styrelse är inget som förvånar dem som känner henne.

– Hon är inte här för att hon är kvinna utan trots att hon är kvinna. För trots all sin kompetens så ifrågasätts kvinnor alltid mer, har Gianni Infantino sagt.

Italienaren som efterträdde Sepp Blatter som Fifa-boss har varit drivande i att få Chrisiallin att kandidera. Även det italienska fotbollsförbundets ordförande Carlo Tavecchio är nöjd med valet.

– Hon är ytterst kompetent och valet av henne sänder en viktig signal. Kvinnor kommer att spela en allt större roll i fotbollen, säger Tavecchio till italiensk tv.

Evlina Christillin föddes in i fotbollen och fick kärleken till Juventus med modersmjölken och godnattsagorna. Hon växte upp i Turin och pappan Emmio var ordförande för Turins Automobilklubb. Han var också god vän med Gianni Agnelill, överhuvud för den mäktiga Fiat-klanen och ägare till Juventus. Agnelli-familjen var också under många årtionden Italiens mäktigaste, både ekonomiskt och politiskt, och har fortfarande ett stort inflytande. För Evelina Christillin blev fotbollen, liksom biltävlingar och middagskonversationer om Fiat, Lancia, Alfa Romeo och Maserati, vardagsmat. Hon gick i skolan med Margherita Agnelli och byggde tidigt ett betydelsefullt kontaktnät.

Har ett otroligt CV

– Jag var också tävlingsinriktad, jag älskade sport, har hon berättat.

I många år tävlade hon i längdskidor och var med i B-landslaget, men nådde aldrig den yttersta toppen. Hon har också varit domare i konståkning.

Christillin gifte sig med den mäktige företagsledaren Gabriele Galateri di Genola och har med honom dottern Virginia.

– Att få barn gör dig så mycket starkare, på så många plan, säger Christillin i en intervju med La Stampa.

Fifas nytillskott är ytterst välutbildad, med flera olika examina. Hon har forskat i flera år och är docent i idrottshistoria. Mellan 1978 och 1985 styrde hon Fiats presskontor för att sen arbeta i många år med Turins viktigaste muséer och teatrar. År 1998 kom den verkliga utmaningen: att bli vice president i TOROC, organisationen bakom OS i Turin.

– Jag kände ingen inom OS, ingen i IOK. Men jag satte genast igång att ringa  folk och skapa kontakter. Sen ringde Samaranch mig varje morgon klockan 06, varje morgon. Men jag var vaken och alltid förberedd, berättar Christillin i La Repubblica.

Många är de som vittnar om hennes kompetens, bland annat med ord som: ”Hon jobbar som en tyska, pratar engelska som Margaret Thatcher och franska med Catherine Deneuves hela charm”.

Den italiensk kände journalisten och skribenten Paolo Madron beskriver också en målmedveten person som en ”jägare av maktens troner” och ”det är ingen slump att hon har en otrolig cv”.

”Sover fem timmar”

– Är du kvinna kan ambition användas mot dig, det kan man inte bry sig om. När jag kom in i OS-sfären fick jag lära mig att bli tuffare, har Christillin berättat.

Att hon presenterades i Fifa med orden ”en väldigt vacker kvinna” har väckt stark kritik. Även i italienska medier har dock gamla värderingar, som fokuserar på utseendet, lyst igenom i rubriker och texter. Corriere della Sera skriver i en artikel om hur hon ”inte var lika blond” som ung. La Repubblica konstaterar att utnämningen av Christillin gjort sportvärlden ”lite mer rosa”.

Christillin har dock lärt sig att hantera fördomarna. Hon är sen  2015 president för Enit, den italienska statens turistbyrå. Därmed är hon högsta ansvarig för turistlandet Italiens hotell, mässor, resebyråer, muséer och utställningar.

– Jag har vant mig vid att sova bara fem timmar om natten. Jag går upp 05 och gör min morgongymnastik och sen drar jag igång arbetet, säger Christillin.

Hon har genom åren skaffat sig även en hel del fiender. Som vän till Agnelli-familjen och passionerad Juventus-fan har Christillin inte mycket till övers för Inter. Hon har i en av sina bloggar beskrivit familjen Moratti som ”familjen Addams” och skrivit att ”de jublar på läktaren och kramas frenetiskt, även efter ett mål i en vänskapsmatch mot Pertusa”.

Benämns med mansattribut

Hon fick stark kritik efter att ha beskrivit Erick Thohir som ”en liten indonesisk tjockis”.

Delar av fotbolls-Italien jublar alltså inte över utnämningen av ”Juve-pampen” i Fifa.

Christillin berättar i en intervju med La Repubblica om hur hon stör sig på att en stark kvinna ofta beskrivs med manliga attribut. I Italien benämnts som ”palle”, alltså kulor eller stake. Christillin vill hellre säga att hon har ”spalle”, axlar.

– Jag blir så trött när man säger att jag har stake. Jag har snarare starka axlar som kan bära en tung börda, som många kvinnor har. Vi kan göra och tänka på flera saker på en gång, det är vår styrka, säger Christillin och fortsätter:

– Och i livets verkligt svåra ögonblick, vid riktig smärta, är vi mycket starkare än männen. Vi kvinnor är mer flexibla också för att våra kroppar ändras så mycket genom livet. Det gör oss vana vid förändring och lär oss hantera den.

Evelina Christillin, mina damer och herrar.

I Fifa för att stanna och garanterat inte för att agera alibi och kuttersmycke.