Mejla

Patrik Brenning

Jag har bara en vädjan till Zlatan Ibrahimovic

Brenning: Bli inte som Xavi, Iniesta eller Villa

Publicerad:
Uppdaterad:

Sagan fortsätter, men var?

Det vore fräckt av mig att ha en åsikt om vad Zlatan Ibrahimovic ska välja nu men jag kan i alla fall få presentera en vädjan.

Bli inte som Xavi, Iniesta eller David Villa!

Bologna, Napoli, Boca Juniors, möjligtvis Roma eller kanske Milan. Det är uppenbart att någon jobbat väldigt hårt under senhösten för att försöka höja Zlatan Ibrahimovis status inför en kommande kontraktsskrivning.

Nästan dagligen har nya uppgifter läckts till den italienska pressen som slickat i sig transferdin likt en utsvulten katt så här mitt emellan två övergångsfönster. Men det är självklart inte längre Real Madrid som knackar på dörren när svensken nu hunnit bli 38 år.

Mest realistiska alternativet

Bologna ser i skrivande stund ut att vara det mest realistiska alternativet med kopplingen till tränaren Sinisa Mihajlovic men Napoli säkert också en möjlighet med Carlo Ancelotti och den skogstokige rubriksökaren Aurelio De Laurentiis. Boca Juniors vore en praktskräll och känslan är att Roma och Milan i alla fall för tillfället går att skriva av.

Samtidigt är rykten just rykten och Zlatan har spelat transferspelet förut. Det kan också dyka upp klubbar i kris framåt januari som suktas att satsa på den gamle skyttekungen. Eller så slutar han.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Jag vågar egentligen inte utesluta någonting. För det enda vi med säkerhet vet är att vi inte kan lita på ett ord som kommer ur Zlatan Ibrahimovic eller Mino Raiolas mun så här i transfertider.

Det intressanta den här gången är att jag tror att intresset till stor del beror på Zlatans löneanspråk. Är svensken beredd att gå ner tillräckligt mycket i lön kan han säkerligen få en sagolik avslutning på karriären i Maradonas gamla fotbollshuvudstad Napoli, hemma hos sitt kära AC Milan eller göra cancersjuke Sinisa Mihajlovic en jättetjänst i Bologna. Är det pengar han är ute efter blir det knappast en spelaravslutning i någon av de större ligorna.

Finns ett tredje spår

Men det finns ett tredje spår här som det inte talas lika mycket om. Det som också skulle kunna bli avgörande för ett klubbval.

För Zlatan vet att karriärklockan obönhörligen tickar ner. One, chew, three. Han såg ett tag ut att bygga för en framtida karriär utanför sporten men floppen med appen och det nedlagda klädmärket har nu landat i ett obskyrt tuggummi-samarbete som knappast höjt självförtroendet hos affärsmannen Ibrahimovic.

Men direktören Zlatan då? Sportchefen, lagbyggaren, klubbnestorn, Zlatan?

I Italien är Zlatan Ibrahimovics status så stark att han säkerligen skulle få chansen även på sportkontoret hos någon av de största. Det har ju tidigare viskats om att de första stegen mot ett sådant samarbete med Paris Saint-Germain togs redan under Ibrahimovic spelarsejour i klubben. Är det därför han nu vänder hem från USA?

En kort avslutning som spelare och sedan hissen upp till Vip-läktaren i Napoli eller Milan? Ja, varför inte?

Jag ber i alla fall på mina bara knän för att svenskens gamla Qatar-kompisar inte gör honom till en Xavi (en marionett för en diktatur). Inte heller att någon av hans gamla varumärkespolare förvandlar honom till en Iniesta (en vandrande spelarprodukt) eller David Villa som i dagarna tvingades meddela att karriären är över långt efter att alla redan trott att den varit slut. De är tre gamla lagkamrater att avskräckas av.

Men vem är jag att tycka något om vad Sveriges främste fotbollsspelare genom alla tider ska göra? Jag kan bara säga: Välj med hjärtat, Zlatan. Gör det du verkligen vill. Ta chansen till en drömavslutning.

Äh, va fan. Jag säger det väl ändå. Gå till Napoli och skriv på! Det blir kul! Det blir kaos! Du kommer älska det.

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.