– Nu måste vi kunna prata om alternativen

Uppdaterad 2015-08-25 | Publicerad 2015-08-24

Agneta Blom, ny nationell samordnare

Varför griper inte polisen alla bengalbrännare och portar dem för gott?

Varför är alla så rädda för pjäserna när det enda testet tydde på att de närapå är ofarliga?

Sportbladet har i tre dagar synat pyroteknikbråken i svensk fotboll och i dag hölls ett viktigt möte för eldandets framtid.

Efteråt ringde den nationella samordnare Agneta Blom upp för att berätta om resultatet.

Följ ämnen

Ibland verkar det som att alla bråkar.

Först var de allsvenska fotbollsklubbarna irriterade över att bötfällas för att någon av alla tusentals supportrar smugglade in bengaler på läktarna. Sedan ändrades direktiven, de slapp böter, men då tycker de att förbundet flyr sitt ansvar genom att inte ens anmäla bengaler till Disciplinnämnden längre.

Inte heller blir polis och supportrar överens. Polisen höll i en provbränning på Friends arena 2013, det visade på låga halter av gifitiga ämnen, ändå har utbrunna pjäser samlats in lite i smyg på arenorna under årets säsong för att ligga till grund för ett nytt test.

Slutligen finns kluvenheten hos spelarna. Å ena sidan älskar Nyasha Mushekwi och Kennedy Bakircioglü den pulserande stämning som hängivna fans skapar, å andra sidan förändras spelets grunder när några få personer på läktaren kan fylla arenan med rök och få spelet uppskjutet. Kan de kanske bara elda inför halvlekarna, inte under spelet, som Kennedy föreslår? Eller försvinner tjusningen om supportrarna inte själva får styra över sina handlingar?

Det kryllar av aktörer. Polis, brandkår, arenabolag, klubbar, spelare, den stora majoriteten fans som inte eldar och den lilla klicken som gör det. Det kryllar också om åsikter, trots att två saker är givna:

Det är inte lagligt att elda med otillåten pyrotekniken på läktarna.

Och det kommer ändå att fortsätta.

Under måndagen höll polisen ett möte med Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och den nationella samordnaren Agneta Blom om hur nya bengalstudier ska gå till. Efteråt ringer hon upp för att berätta hur det har gått.

– Man kan använda pyroteknik på olika konserter och arrangemang, men det som syns på arenorna i dag är inte anpassat för den miljön. Det innehåller giftiga partiklar. Det är värt att studera vidare, för polisen har ett antal arbetsskadeanmälningar, säger Blom.

Studien skulle kunna visa att bengaler sprider jättefarliga ämnen, eller att de inte gör det. Vad blir det för skillnad utifrån vad svaret visar?

– Det har inte att göra med om själva fenomenet är lagligt eller inte. Det är olagligt. Diskussionen är hur pass farlig röken är, inte minst för spelarna som gör en kraftig arbetsinsats i en miljö där partiklarna finns. Det finns många olika uppgifter om hur farligt det är, men den kunskap som finns i vistelsemiljöer är i huvudsak gjort på industriarbetare, den bygger på att du vistas i miljön 40 timmar i veckan.

Blom säger att det alltid finns ett behov av att öka kunskapen.

– Det är som med rökning. Kanske ger det inte skador på kort sikt, men några står i röken varje eller varannan vecka och kanske råkar ut för allvarliga skador.

När får vi ett svar?

– Vi inledde diskussionen i dag. Nu ska vi gå vidare, få ett bra underlag, titta på finansieringen.

Men kommer resultatet den här säsongen eller senare?

– Jag vågar inte svara på det. Alla har stora förhoppningar på det ena eller andra.

Tycker du att svenska klubbar hanterar bengaler på rätt sätt i dag?

– Svår fråga. Alla som agerar gör både rätt och fel. En problematisk del i diskussionen är att det är så polariserat. Jag är förvånad över hur hårdnackat en del säger att om ingen kan bevisa att det är farligt är det ofarligt. Ändå är det dem som står i klackarna som får mest partiklar i sig. Vissa artiklar som används, även signalblossen, är godkända i sjönöd men inte i stora folkgrupper. Varför är man inte beredd att diskutera alternativa pjäser?

Vilka alternativ menar du?

– Utifrån de pyrotekniksexperter jag har pratat med skulle det gå att göra jättehäftiga alternativ. Du kan fylla en hel teaterlokal med rök utan att det är farligt. Det vore mycket mer intressant om den diskussionen kommer i gång, men den kommer aldrig igång.

Kan det vara för att alternativen ändå inte är häftiga nog? Tar inte fansen det mäktigaste de kommer över?

– Det är möjligt att det är så, men frågan är om man har pratat igenom det. Många klubbar pratar om lagliga pyrotekniska effekter, men den diskussionen slutar väldigt snabbt. ”Vi vill använda ikaros, signalbloss, och får vi inte det är vi inte intresserade”, får vi höra.

Pratar du direkt med supportrar?

– Mitt uppdrag är inte riktigt utformat så. Jag har fått mitt uppdrag av regeringskansliet, sedan försöker jag stötta de olika aktörerna. Men jag har varit i kontakt med SFSU (Svenska fotbollssupporterunionen) någon gång och det hade kunnat bli en större diskussion i somras, men det blev inte så. Nu vilar det och bollen är hos dem.

En vanlig åsikt jag möter när jag rapporterar om bengaler är att polisen borde gå rakt upp på läktarna och plocka de skyldiga och bannlysa dem från arenan. Varför gör man inte det?

– Jag är inte operativt ansvarig, men det är inte helt enkelt att gå in i en folkhop. På fotboll kan inte polisen ta sig in enkelt, för då kan de skapa upplopp eller att det blir panik. Då kommer folk till skada.

Så vad kan polisen göra?

– Det pågår en diskussion som gäller stora fotbollsläktare, att man kan dra ner på hur stora folkmängder man ska ha för att gångar ska vara öppna. Läktare på svenska arenor är formade så att det finns risk för klämskador. Inom fotbollen måste den diskussionen tas.

Om någon är drastisk och säger att det inte ska vara någon publik alls så länge det eldas, vad säger du då?

– Det går att göra. Men hur pass hårt ska polisen gå fram? Polisen har inget intresse av att det inte ska spelas fotboll. Snarare försöker man gå konstruktivt fram, inte säga till klubbarna att det ska bli tomma läktare. Man har inte velat gå så hårt fram, men risken är att man kan behöva säger det. Under våren fick exempelvis AIK dra ner tusen personer på sin läktare.

Agneta Blom avslutar med att berätta att hon med start på tisdag ska börja blogga på supporterkultur.nu. Där kan alla som är intresserade av frågor om exempelvis bengaler gå in och läsa hur arbetet fortskrider.