Nykomlingen bröt Linköpings svit

Umeå IK stod för sen supervändning

Uppdaterad 2020-07-25 | Publicerad 2020-07-24

Nykomlingen Umeå IK vände 0–2 till 3–2 mot Linköpings FC och tog sin första allsvenska seger.

Samtidigt som topplaget Linköping åkte på sin första förlust.

– I dag förtjänade vi tre poäng, säger Umeås tvåmålsskytt Lova Lundin.

Linköping var på väg mot sin femte raka seger vilket också skulle inneburit serieledning.

Fyra minuter in i mötet fick topplaget en kanonstart då kommunikationen brast mellan Umeåbacken Eva Nyström och Tove Enblom.

Det finska nyförvärvet Nyström skulle spela hem bollen till målvakten Tove Enblom, 25. Problemet var bara att Enblom hade tagit några kliv åt sidan. Det hade inte Nyström uppfattat, som rullade bollen i eget mål.

– Vi försökte släppa det ganska snabbt och jag tycker alla kämpar på bra efter självmålet, säger Umeås Lova Lundin.

Inhopparna avgjorde

Kort därefter avbröts matchen på grund av en planstormande hare. Haren kunde dock ta sig av planen för egen maskin och matchen kunde fortgå.

När 2–0 kom i intakten av den andra halvleken trodde nog de flesta att tre poäng var säkrade. Men så blev det inte. På tolv minuter hade Umeå – som efter fem damallsvenska omgångar fortfarande jagade sin första seger – stått för en supervändning och gjort tre mål. Det tack vare inhopparna Lova Lundin och Olivia Holm. Efter Holms kvittering i den 80:e stod 21-åriga Lova Lundin för ett drömmål när hon först bröstade ner bollen och, med en yttersida, prickade krysset. Hennes andra i matchen.

– Man går alltid in med inställningen att bidra till laget, sen känns det extra skönt att leverera på pappret också, säger inhopparen Lundin som gjorde sina första mål för den här säsongen.

I och med nykomlingen Umeås första seger klättrade laget upp till en tionde plats och lämnade därmed nedflyttningsplatsen.