De förbjuder skräcktutan

Uppdaterad 2018-08-02 | Publicerad 2010-06-19

Blåvitt: Vi kommer inte att ta in dem på arenan

Vuvuzelorna har retat gallfeber på miljontals fotbollsfans framför tv-apparaterna.

Samtidigt fasar de allsvenska klubbarna för att tutandet ska sprida sig till Sverige – och IFK

Göteborg agerar redan nu.

– Vi kommer inte att ta in dem på arenan, säger säkerhetsansvarige Tommie Elgestål.

Följ ämnen

Vuvuzelan är utan tvekan VM:s största snackis.

Läkare har varnat för att den kan ge hörselskador, tv-bolagen försöker filtrera bort ljudet i sina sändningar och tålamodet är slut hos fotbollsfansen utanför Afrika.

Samtidigt exporteras vuvuzelorna världen över. I dag är det lätt som en plätt att komma över ett exemplar av plasttutan i Sverige.

Nu fasar många för att fenomentet ska sprida sig och få fäste i allsvenskan.

Entydigt svar

Sportbladet har pratat med samtliga klubbar och svaret är entydigt:

”Nej tack till tutor”.

– Vi får verkligen hoppas att det inte blir någon fluga här i Sverige. Det är bara ett oljud, säger exempelvis Häckens klubbdirektör Dennis Andersson.

Kalmars arrangemangsanvarige Björn Andersson:

– Jag kan tänka mig att folk skulle bli förbannade på dem. Svenskar är inte som afrikaner. De gillar ju sådant där, säger Andersson.

Förbudet redan klubbat

IFK Göteborg har redan agerat i frågan och blir den första klubben som inför ett vuvuzela-förbud.

– Det är redan bestämt. Vi hade en match innan VM där någon sålde såna utanför arenan. Men vi motade iväg försäljaren och de som redan köpt fick inte ta med sig dem in, säger säkerhetsansvarige Tommie Elgestål.

Klubbarnas skeptiska inställning till vuvuzelan grundar sig framför allt i en rädsla för att störa den läktarkultur som finns på arenorna i dag.

– I Malmö är vi bortskämda med en ljudkuliss av skönsjungande supportrar från minut ett till nittiotre. Det är väldigt vackra sånger som har med det blåa laget att göra. Den ljudkulissen är vackrare än tutor. Och eftersom man inte kan sjunga och tuta samtidigt föredrar vi sången, säger MFF:s vd Pelle Svensson.

”Vi har sångkultur”

Samtidigt som åsikterna om vuvuzelan är närmast genomgående negativa är det få klubbar som räknar med något större genomslag för tutorna i Sverige.

– Jag tror inte att vi kommer att bevöva uppleva det här på Stadion. I Sverige har vi mer sångkultur och jag är inte säker på att det här slår i allsvenskan, säger Djurgårdens informations­ansvarige Jonas Riedel.

Stockholmskonkurrenten AIK utesluter inte att man kommer att följa Göteborgs exempel och införa ett förbud mot vuvuzelan.

– Vi ska diskutera det här internt och även stämma av med våra supportergrupper innan vi tar ett beslut. Det är svårt. En del supportrar gillar den säkert medan andra tycker att det är värdelöst, säger Lasse Pettersson, arrangemangsansvarig.

Följ ämnen i artikeln