”Inte med den chipsröven”

HELSINGBORG. Efter allsvenska debuten fick Simon Thern, 18, frågan om farsan Jonas nånsin hade samma löpsteg.

Svaret:

– Nej. Inte med den chipsröven.

Helsingborg–Syrianska var en sömnig tillställnig inför knappt 10 000 åskådare på Olympia. HIF vann med 1–0 efter att Rasmus Jönsson petat in Alexander Gerndts hörna omarkerad vid bortre stolpen. Målet kom i 81:a minuten efter massivt spelövertag för hemmalaget.

Ny position

En minut senare byttes 18-årige mittfältstalangen Simon Thern in som högerback i sin allsvenska debut.

– Jag har aldrig spelat där tidigare, inte ens på träning, säger han.

Simon Thern satte avtryck direkt och efteråt flockades journalisterna runt honom.

Var farsan här och kollade?

– Nej. Jag klarar mig själv.

Känner du dig redo för allsvenskan?

– Absolut, det tycker jag.

Var vill du helst spela?

– Det ska du egentligen fråga tränarna. Jag är väl som bäst centralt på mittfältet men kan spela naturligt på höger och vänster mittfält och jag vet att tränarna tänker mig som en kantspelare nu i början.

Vad har du för målsättning med säsongen?

– Jag försöker slå mig in i laget sakta men säkert.

Snabbare än pappa

Simon Thern kom till HIF från Värnamo i vintras och riktigt roligt blev det när en fråga handlade om den rusch han gjorde i slutet av matchen över hela Syrianskas planhalva.

– Det var en impulsgrej. Det kändes rätt att dra iväg, då drar man iväg.