Uppdaterad 2016-05-19 | Publicerad 2016-05-18

HELSINGBORG. Utspelade och utbuade hemma på Olympia i första halvlek.

Då tog Helsingborg kommandot efter paus och räddade en poäng.

– Jag är besviken. Men vi var inte värda tre poäng, säger poängräddaren Anton Wede till C More.

Östersund ägde första halvlek på Olympia fullständigt när man, som vanligt, trillade boll så fint: 66-34 i bollinnehav är ett exempel på det.

Men det var på en fast situation som gästernas ledningsmål kom.

En vänsterhörna i den 20:e minuten skarvades med hälen(?) av ex-HIF:aren Walid Atta vid främre stolpen. Bollen passerade sedan resten av spelarna till en helt friställd Andrew Stadler som i tomt mål vid bortre stolpen kunde sätta dit 1-0 sedan Lalawélé Atakora tappat markeringen.

Det var inget slumpmål.

– I varje match har vi ett antal intränade varianter. Jag ska dyka upp där bak, säger Stadler till C More.

Målet betydde också att HIF därmed är uppe i 20 raka matcher utan att hålla nollan. Senast man höll tätt i allsvenskan var för över nio månader sedan: mot Halmstad den 17 augusti i fjol.

Östersund fortsatte som sagt dominera halvleken men utan att skapa särskilt många chanser förutom Brwa Nouris knorr i ribbans överkant strax före paus.

Buades ut

Ett utspelat HIF buades ut av den egna publiken (totalt 8262 åskådare kom till Olympia i kväll) när domaren Johan Hamlin blåste för halvtid.

HIF kom dock ut som ett nytt lag i andra halvlek och tog kommandot direkt.

Man skapade två vassa chanser första elva minuterna av andra halvlek. Martin Christensen sköt ett hårt skott ur dålig vinkel men då visade Jamal Blackman i Östersundsmålet varför han hållit nollan sedan Mathias Ranégies 3-0-mål den 2 maj.

Några minuter senare tog Blackman hjälp av Dennis Widgren, som nickade undan Peter Larssons hörnnick på mållinjen.

Orkade inte stå emot

Men i den 81:a minuten kunde inte Östersund stå emot längre. Vänsterbacken Dennis Widgren, som fram till dess varit en av planens bästa, gav bort bollen till Darijan Bojanic, som avancerade fram på bortalagets planhalva och just när han skulle lyfta fram bollen var Widgren ifatt och råkade få en touch på bollen så att den gick i en båge till en friställd Anton Wede som från nära håll och på volley kunde sätta dit 1-1.

– Jag smög in i boxen och den kom perfekt till mig efter touchen där, säger Wede till C More.

HIF fortsatte trycka på för tre poäng och närmast var Matthew Rusike på stopptid på ett fräsande distansskott som Jamal Blackman skickligt parerade. Totalt sett hade HIF 8-2 i avslut i andra halvlek.