Svenska VM-spionen om Sydkorea: ”Det svåraste jag varit med om”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GELENDZJIK. Skador och tvivel kring det egna spelet har gjort att Sydkoreas förbundskapten spelat med fem olika uppställningar i de sex senaste matcherna.

Och gjort spionen Lasse Jacobssons uppdrag extra tufft.

– Det är den svåraste motståndarbevakningen jag varit med om, säger han.

Direkt efter VM-lottningen i december inledde den tidigare Halmstad- och Östertränaren Lasse Jacobsson arbetet med att kartlägga Sveriges VM-premiärmotståndare Sydkorea.

Den 58-årige tidigare assisterande tränaren till Janne Andersson fick uppdraget att bevaka blivande motståndare direkt när den före detta kollegan tillträdde som förbundskapten efter EM 2016.

Rakt i papperskorgen

Jacobsson har spionerat på flera lag sedan dess, fick snabbt koll på sydkoreanerna men det blev under våren i många delar kunskaper Jacobsson kunde kasta i papperskorgen.

– Detta är det svåraste jag har varit med om, med alla deras skador. Kwon (yttermittfältare från franska Dijon) var en fantastisk spelare i det offensiva spelet och jag hade lärt mig hur han agerade när han blev skadad. Men samtidigt var det rätt bra för oss också att han försvann… Jag var oerhört imponerad av honom.

– Samma sak med mittbackarna där två av tre blev skadade under våren och Kim Jin-Su, vänsterbacken, skadade sig mot Nordirland, säger Lasse Jacobsson vid en pressträff med svensk media på spelarhotellet Kempinski i Gelendzjik under fredagen när de svenska spelarna hade träningsledigt.

Lasse Jacobsson
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lasse Jacobsson

Skapade rubriker

Jacobsson fick rubriker häromdagen när han för Expressen medgav att han lyckats se en stängd sydkoreansk träning under deras VM-läger i Österrike nyligen. 

Ångrar du att du berättade om det?

– Nej, det blev en höna av en fjäder. Jag visste inte att den var stängd. Jag stod utanför och tittade på med en annan turist. Sedan kom de och bad att vi skulle flytta på oss. Då gick jag upp i en backe på berget och stod vid en kortsida och tittade. När jag gick tillbaka förbi planen och ställde mig i hörnet så förstod jag att det inte var så populärt. 

– Innan dess hade jag inte en aning om att den var stängd. Hade jag vetat det hade jag inte ställt mig vid planen.

Då hade du gömt dig bättre?

– Precis.

– Jag tror att alla lag har koll på varandra. Vi hade ingen tanke på att jag skulle försöka åka och se på deras match mot Senegal eftersom den skulle vara stängd. 

Fem olika uppställningar

Går det att jämföra Sydkorea med något västerländskt eller allsvenskt lag som gör många ändringar?

– Nej, jag har inget. Jag har inte varit med om det tidigare, att i de sex sista matcherna inför ett VM spela med fem olika uppställningar.

– Hade någon tränare agerat så i allsvenskan så hade spelarna undrat om tränaren inte trodde på någonting. Det är helt olika kulturer. Deras spelare är nog mer vana vid att det är så här, säger Lasse Jacobsson. 

– Vi kan prata om att Sydkorea spelar med olika system men i grunden så agerar de i försvar och anfall på ett speciellt sätt. 

Hur går det mot Sydkorea?

– Jag både tror och hoppas att vi vinner. Jag känner att vi är ett starkare lag. Varje individ är kanske inte bättre än deras spelare, men som lag är vi starkare och mer uppoffrande, hjälper varandra konstant, säger Lasse Jacobsson som dock avundas sin sydkoreanske motvarighet Cha Doo-Ri.

Semester för kollegan?

Om du hade varit scout på Sverige, vad hade du sagt då?

– Jag kan inte tänka mig att Sverige är så där jätte-, jättesvåranalyserade. Vi har spelat ungefär på samma sätt hela tiden. Grunden för oss är att bli bättre och bättre i varje sak.

Din motsvarighet i Sydkorea har det inte lika tufft?

– Nej, han kan ligga där nere på en solstol och ta det lugnt.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

VM 2018 – dagens matcher

12.00: Frankrike–Australien
15.00: Argentina–Island
18.00: Peru–Danmark
21.00: Kroatien–Nigeria

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.